Moja teta ma naučila sušiť huby v rúre: Použila trik, o ktorom väčšina ľudí ani len netuší

Sušenie húb nám umožňuje skladovať ich dlhšie a užívať si ich chuť aj mimo sezóny.

Mali by ste však dbať na to, aby neboli mokré a nestali sa živnou pôdou pre červy.

Toto je účinná metóda sušenia húb, o ktorej väčšina ľudí netuší.

 

 

Portál smakosze prezradil, ako na to.

Sušenie húb bude zbytočné, ak ich necháme sušiť v nesprávnych podmienkach alebo ich zle uskladníme.

Nielenže sa dostanú do kontaktu s vlhkosťou – čo v konečnom dôsledku povedie k plesniam – ale stanú sa aj chutným sústom pre potravinové mole.

 

 

Našťastie sa takýmto situáciám dá predísť veľmi jednoduchým spôsobom.

Pozrite sa ako na to a nasušte si tie najlepšie huby jednoducho a efektívne. 

Ako skladovať sušené huby?

 

 

Dózy určené na skladovanie sypkých produktov musia byť samozrejme suché.

V prípade húb sa tiež oplatí pridať dve ingrediencie v malých množstvách.

Budú to bobkové listy a zrná ryže.

 

 

Prečo práve tieto dva produkty?

Ryža nasaje prebytočnú vlhkosť z okolia a ochráni sušené huby pred rozmočením.

Bobkový list je známy pre svoje vlastnosti odpudzujúce mole.

 

 

Spoločne budú pomáhať pri starostlivosti o vaše lesné poklady.

Efektívny spôsob ako sušiť huby

Sušené huby na niti sú minulosťou.

Rýchlejší a menej prácny spôsob je vložiť ich do rúry.

 

 

Položíme niekoľko plechov na pečenie do rôznych úrovní a zapneme rúru, pričom zvolíme teplotu 60 °C a teplovzdušný program. 

Dvierka rúry nezatvárame.

Po niekoľkých hodinách budú huby krásne usušené.

 

 

Naučte sa správne mraziť huby

Jedným zo spôsobov, ako si odložiť huby na zimu, je okrem sušenia aj ich mrazenie. 

Viete však, ako správne zmraziť huby, aby si čo najdlhšie zachovali svoju skvelú chuť?

Poradíme vám postup, vďaka ktorému si budete môcť vychutnávať skvelé huby aj v zime.

 

 

Ako zmraziť huby na zimu

Vďaka tejto metóde si zachovajú tú správnu arómu, aj chuť.

Mrazenie húb je dokonalým riešením, ako ich skladovať a konzumovať kedykoľvek počas roka.

Budú sa vám hodiť ako prísada do domácich paštét, omáčok, či polievok.

 

 

Kým ich však začneme baliť do vrecúšok a umiestňovať do mrazničky, oplatí sa naučiť pár dôležitých krokov.

Aby si lesné huby zachovali svoju chuť dlhšie, mali by sa pred zmrazením obvariť.

Vďaka tejto metóde budú chutné až do budúcej sezóny.

 

 

Za týmto účelom očistite huby, skontrolujte, či nie sú červivé a dôkladne ich umyte pod tečúcou vodou, čím ich zbavíte najmenších častíc piesku.

Do hrnca vložíme umyté huby a zalejeme vodou.

Potom ich mierne osolíme a privedieme do varu.

 

 

Keď sa na vrchu objaví pena, zbierame ju lyžičkou a vylejeme do umývadla.

Huby povaríme asi 10 minút.

Po uplynutí tejto doby ich vyberieme z vody a osušíme.

 

 

Keď vychladnú, položíme ich na drevenú dosku a vložíme do mrazničky.

Necháme vychladiť asi 30 minút.

Potom huby vložíme do plastových vrecúšok a upevníme ich špeciálnou sponou.

Mraziť celé huby alebo kúsky?

 

 

Teraz, keď už vieme, ako huby zmraziť, aby si zachovali svoju chuť a vôňu, je potrebné zvážiť ešte jednu vec.

Totiž, máme ich zmraziť celé, alebo je lepšie huby nakrájať?

Veľa závisí od nás, no pamätajte, že keď ich rozdelíte na časti, máte možnosť skontrolovať, či nie sú na boku klobúka červivé.

 

 

Stáva sa, že noha huby je zdravá, ale zvyšok je červivý.

Ak chcete zmraziť huby celé, najlepšie budú mladé huby menšej veľkosti.

Vzhľadom na ich krátke vegetačné obdobie je najmenej pravdepodobné, že ich zožerú červy.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie