Ženy, JEDZTE LEN 3 sušené slivky denne: Zlepšujú videnie, zabraňujú srdcovému infarktu, odstránia kilá, chránia kosti a …

Slivky – sušené ovocie alebo čerstvý plod, ktorý môžeme dostať a pestovať pod rôznymi odrodami.

Momentálne, počas zimných a jarných mesiacov si ich môžeme dopriať najmä v sušenom stave – ani netušíte však, aká je to výhoda.

Podľa portálu healthline sú sušené slivky hotovým zázrakom a to najmä pre ženy po 40-tke.

Kvalitné sušené plody by mali byť mäkké,  pružné, nie až príliš vysušené.

Pri správnom sušení sa z jedného kilogramu čerstvých sliviek získa asi 250  gramov sušeného ovocia.

...
Foto: pixabay

Sušené slivky sú výborné napríklad na prípravu domácich cukroviniek (ako „sušené slivky v čokoláde“), dezertov, šalátov, mäsa, zeleniny, teplých jedál, ako náplň do koláčov a kompótov.

To však ani zďaleka nie je všetko. Sila sliviek sa ukrýva v tom, čo predstavujú pre naše zdravie.

Spozornieť by mali najmä ženy pred a v období menopauzy. 

Čerstvé slivky sú skvelé, ale…

Sušené slivky predstavujú to najlepšie zo sliviek v „koncentrovanej“ podobe.

Aby ste dosiahli približne rovnakú hodnotu živín a vitamínov, museli by ste do seba dostať viac, ako pol kila čerstvých sliviek.

Môže sa tiež stať, že keď ochutnáte menej zrelé ovocie, doslova vám z neho stŕpne jazyk a celé ústa.

Chuť je trpká a každé sústo sa ťažko prehĺta.

Za tento nepríjemný pocit môže tanín, ktorý nie je len nepríjemný na chuť, ale môže vám spôsobiť podráždenie žalúdka.

Tomuto sa konzumáciou sušených sliviek úplne vyhnete.

Foto: tjn

Čo dokážu s vaším telom?

Koncentrácia vitamínov, minerálnych látok a vlákniny v sušených slivkách sú výrazne vyššie, ako v čerstvých slivkách.

Sušený produkt je tak oveľa jednoduchšie využiteľný pre naše zdravie.

Stačí, ak si dáte denne 3-5 kúskov sušených sliviek.

Foto: pixabay

Rýchlejšie schudnete

Slivky sú neuveriteľne dôležité pre všetky systémy ľudského tela.

Odborníci na výživu ich často odporúčajú ako prírodné preháňadlo, ako aj na zlepšenie odtoku žlče a sekrécie žalúdočnej šťavy.

Nenahraditeľné sú tiež ako pomocník na chudnutie.

Ak budete jesť 5 sliviek denne, môžete zabudnúť na ochorenia tráviaceho traktu a pomôže tiež ľuďom trpiacim nadváhou.

Okrem tráviaceho traktu je však dôležité spoznať aj využitie sliviek pre ostatné systémy a orgány ľudského tela.

Záchrana pre ženy po 40-tke

Foto: tjn

Ženy počas menopauzy prechádzajú viacerými telesnými zmenami a jednou z najzávažnejších je ubúdanie kostnej hmoty známe ako rednutie kostí.

Výskum na Floridskej štátnej univerzite preukázal, že nie mlieko, ani mliečne výrobky, ale sušené slivky dokážu zvrátiť rednutie kostí.

Výskum bol testovaný na ženách v období menopauzy a výsledky hovorili jasne.

Ženy, ktoré užívali 100 g sušených sliviek denne po dobu 11 mesiacov mali preukázateľne viac kostnej hmoty ako tie, ktoré užívali iné produkty.

Dr. Bahramu Arjmandi dokonca uviedol, že na účinky sušených sliviek na kosti sa nechytajú iné druhy ovocia a ani bežne dostupné potraviny.

Okrem kostí sa však konzumácia sliviek podpísala aj pod lepším trávením, úbytkom hmotnosti a nižšom cholesterole – to sú ďalšie problémy, ktoré sa žien v období menopauzy veľmi výrazne dotýkajú.

Foto: tjn

Sušené slivky = zdravé kosti

 

Čo je najdôležitejšie, látky, ktoré slivky obsahujú sa už do 30 minút dostávajú do imunitného systému a dokážu ho preto posilniť viac, ako ktorékoľvek umelé vitamíny či bio-stimulanty.

Polyfenoly sa tiež dostávajú ku kostným tkanivám a pôsobia ako ochrana nielen pred opotrebovaním, ale aj zápalovými ochoreniami kĺbov a kostí.

Pomôžu so zápchou

Sušené slivky sú síce z kategórie mierne, ale veľmi účinné preháňadlo.

Ak máte problémy so zápchou, dajte si pred každým jedlom 3 sušené slivky, ktoré necháte chvíľu namočené v horúcej vode.

Chránia srdce

Polyfenoly, draslík a ďalšie živiny, ktoré obsahujú slivky  podporujú zdravie a elasticitu steny ciev, posilňujú srdcové svaly, normalizujú srdcovú frekvenciu.

Ľudia, ktorí pravidelne konzumujú tieto sušené ovocie, významne znižujú riziko vzniku ochorení srdca.

Zbohom opuchy

Foto: pixabay

Sušené slivky majú diuretický účinok, pomáhajú vyrovnať sa s ťažkými opuchmi, zlepšujú funkcie obličiek, podporujú odstraňovanie toxínov z tela.

Zlepšia zrak

Sušené slivky sú veľmi  bohaté na vitamín A, ktorý má pozitívny vplyv na zrak.

Preto sú  určené ľuďom, ktorí trávia veľa času na počítači alebo pred chirurgickým zákrokom.

Posilnia vašu imunitu

Sušené slivky = bohatý zdroj živín.

Ľudia, ktorí denne jedia 3-4 sušené slivky, majú menšiu pravdepodobnosť vzniku ochorení, ktoré súvisia s nedostatkom vitamínov.

Navyše, zabezpečia vám, že ochorenia ako chrípka ani angína sa vás nebudú týkať.

Foto: Pixabay

Zhrňme si, čo všetko sušené slivky dokážu

  • bojujú proti zápche, starajú sa o zdravie čriev,
  • znižujú cholesterol v krvi,
  • rozpúšťajú prebytočné tukové tkanivo, očisťujú organizmus,
  • farbivo, ktoré slivky obsahujú je  päťkrát silnejší ako beta-karotén, päťdesiatkrát účinnejší a vitamín E a obsahuje desaťkrát viac vitamínu C ako citrón,
  • obnovujú pečeňové bunky,
  • prospivejú zdraviu obličiek,
  • bojujú proti chudukorvnosti,
  • zlepšujú pamäť,
  • spomaľujú proces starnutia,
  • bojujú proti zápalom,
  • prevencia cukrovky,
  • zmierňujú príznaky predmenštruačného syndrómu a menštruačné kŕče,
  • urýchľujú hojenie rán.

Hovorilo sa, že keď zarodí slivka, je to znakom božej priazne a darom zdravia pre celú rodinu.

Ľudia si plody vážili a starostlivo ich uchovávali na celý rok. Vedeli totiž, že v rokoch bohatých na slivky sa cítia akosi lepšie a zdravotné neduhy sa im vyhýbali.

Foto: Pixabay

Zloženie sliviek: vitamíny a minerály

Vitamínové zloženie sliviek je tak bohaté, že by bolo hriechom nezaradiť ich do vášho jedálnička!

VITAMÍNY V 100 G SUŠENÝCH SLIVIEK

A , retinol a ekvivalentné zlúčeniny – 38,713 mcg

B5 , pantotenát 0,419 mg

C , kyselina askorbová 0,577 mg

B1 , tiamín 0,049 mg

B6 , pyridoxín 0,203 mg

E , alfa-tokoferol – 0,427 mg

B2 , riboflavín – 0,184 mg

PP , kyselina nikotínová- 1,879 mg

B9 , kyselina listová – 3,904 ug

B4 , cholín 10,093 mg

Okrem toho sa v sušených slivkách zistili užitočné zlúčeniny, ako je napríklad fylochinón (obsah vitamínu K, obsah 59,494 μg na 100 g produktu) a betaín (0,399 mg na 100 g).

MAKRO PRVKY V 100 G SUŠENÝCH SLIVIEK

Fosfor 68,773 mg

Horčík – 40,836 mg

Draslík – 731,294 mg

1,444 mg sodík

Vápnik 42,106 mg

Fluorid – 3,966 μg

Poznámka: neprekračujte dennú dávku 100 g sušených sliviek

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay