Zabudnite na slaninu z obchodu: Kus bravčového mäsa zasypte soľou a nechajte ležať – Neuveríte, čo za DELIKATESU toho vznikne!

Blíži sa sviatočný veľkonočný čas, kedy radi pohostíme rodinu, aj priateľov tými najfajnovejšími dobrotami. 

 

 

Na stoloch nechýbajú ani obložené misy, ktoré sú chuťovo pestré a ladia oku.

Tento recept na špeciálne bravčové karé určite nestraťte, pretože je to skutočná delikatesa!

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Toto mäsko podľa receptu z youtube bude skutočnou hviezdou obložených mís. 

Chcete vedieť, o aký recept ide?

Názov tohoto pokrumu je Bastruma alebo pastrima.

 

 

Ide sušené korenené mäso, ktoré má vo svete veľkú popularitu a obľubujú ho v mnohých kútoch sveta.

Ja mám tento recept z Lotyšska a natoľko sa nám zapáčil, že ho robíme vždy na sviatky.

Potrebujeme:

1,5 kg bravčového karé

1 kg soli

čierne mleté korenie

červenú mletú papriku

sušený cesnak

mletý koriander

koreniacu zmes Adžika

Postup:

Zoberieme si jenskú misu.

Nasypeme do nej pol kila soli.

 

 

Na soľ položíme bravčové karé vcelku.

Zasypeme ho druhou polovicou soli.

Misu dobre prikryjeme alobalom.

 

 

Takto necháme mäso v soli stáť na chladnom mieste 3 dni. 

Mäso kontrolujte každých 12 hodín.

Ak je to potrebné, znovu naň navrstvite soľ.

 

 

Po 3 dňoch mäso vyberieme zo soli.

Umyjeme ho.

Vložíme do hrnca a zalejeme studenou vodou. 

 

 

Nechajte stáť mäso v studenej vode 3 – 5 hodín, pričom každú pol hodinu vodu vymieňajte. 

Do misky si nasypeme sušený cesnak, čierne mleté korenie, červenú papriku, sušenú Adžiku, mletý koriander.

Všetko dobre premiešame. 

Mäso vyberieme zo studenej vody.

Osušíme ho papierovými utierkami. 

 

 

Potom si ho položíme na pracovnú dosku.

Celé dôkladne potrieme pripravenou koreniacou zmesou tak, aby bolo zo všetkých strán obalené. 

Mäso zabalíme do gázy, previažeme špagátom,.

Zavesíme ho na suché chladné miesto na 2 – 4 týždne na sušenie.

Môžete ho sušiť napríklad v kuchyni pri otvorenom okne.

 

 

Hotovo.

Po uplynutí tejto doby už stačí mäsko len odbaliť a nakrájať. 

Dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels