plny-hrniec_transparent_negativ.png

Babičkine zemiakové žemličky s cibuľkou: Zo stola zmiznú behom chvíle!

Ak vám náhodou ostanú zemiaky a nebudete vedieť čo s nimi, určite vyskúšajte pripraviť naše slané koláčiky.

Na skúšku som ich piekol minulý víkend ako predjedlo pre návštevu a po veľkom úspechu ich určite budem pripravovať častejšie.

 

 

Nezameniteľný recept na fantastickú zemiakovú dobrotu z youtube kanála Yasemin Gotovit.

Potrebujeme:

200 ml mlieka

200 ml horúcej vody

2 PL kryštálového cukru

120 ml rastlinného oleja

10 g sušeného droždia

650 g hladkej múky

1 ČL soli

Na plnku:

4 zemiaky

vodu

soľ

maslo

rastlinný olej

1 cibuľu

mletú červenú papriku

mleté čierne korenie

kôpor

jarnú cibuľku

Na potretie:

1 žĺtok

1 ČL rastlinného oleja

Na posypanie:

mak

Postup:

Do veľkej misky nalejeme mlieko a horúcu vodu.

Pridáme cukor, olej, droždie a špachtľou premiešame.

 

 

Nasypeme múku a soľ.

Rukou zamiešame a vymiesime.

Potom rukou miesime 8 minút, kým nie je cesto hladké.

Misku s cestom prekryjeme a necháme 30 minút odstáť.

 

 

Ošúpané a umyté zemiaky nakrájame na kocky.

Vložíme ich do hrnca, pridáme vodu a soľ.

Varíme do mäkka.

 

 

V samostatnom hrnci s olejom roztopíme maslo.

Pridáme nakrájanú cibuľu a smažíme do zlatista.

 

 

Z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch.

Preložíme na stôl a rozdelíme na 6 častí.

 

 

Z cesta ušúľame gule.

Položíme ich na tanier, prekryjeme utierkou a necháme 5 minút odpočívať.

 

 

Uvarené zemiaky preložíme do taniera.

Pridáme osmaženú cibuľu a roztlačíme.

Pridáme mletú papriku a čierne korenie podľa chuti.

 

 

Ďalej pridáme nasekaný kôpor a nakrájanú cibuľku.

Všetko spolu premiešame vidličkou.

 

 

Cesto preložíme na pomúčený stôl a rozvaľkáme na tenký kruh.

Potom cesto prekrojíme na štyri časti.

 

 

Cesto v strede spojíme a potom spojíme konce (viď video).

Do stredu pridáme zemiakovú zmes a cesto zrolujeme.

Cesto poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Prekryjeme utierkou a necháme 10 minút odstáť.

 

 

V malej miske zmiešame olej a žĺtok a zmesou potrieme koláče.

Vrch posypeme makom a plech vložíme do predhriatej rúry.

 

 

Pečieme 30 minút pri teplote 180°C.

Môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes