plny-hrniec_transparent_negativ.png

Super mäkké maslové žemličky bez dlhého miesenia: Pečú sa vo forme na muffiny a na prípravu cesta vám stačia 2 minúty!

Skutočne fantastické žemličky podľa receptu z youtube, ktoré pekne vyzerajú, skvele chutia a cesto pripravíte raz dva!

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

210 ml mlieka

2 PL kryštálového cukru

soľ podľa chuti

1 PL sušeného droždia

28 g masla

Postup:

Do misky si nalejeme teplé mlieko, pridáme sušené droždie, cukor a premiešame.

Počkáme 5 minút a potom nasypeme múku a soľ. 

Premiešame, pridáme maslo a vypracujeme kompaktné cesto (trvá to asi 2 minúty). 

Vypracované cesto zakryjeme a necháme kysnúť asi 60 – 90 minút. 

Pracovnú dosku, aj cesto posypeme trochou múky a cesto preložíme.

Vytvarujeme ho do kruhu a rozrežeme na 6 rovnakých trojuholníkov. 

Vygúľame, prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme podkysnúť ešte 15 minút. 

Následne každý kúsok jemne sploštíme, prekrojíme na tri približne rovnaké časti, vygúľame a uložíme vždy 3 guľky do jedného otvoru na muffin. 

Takto naplníme celú formu na muffiny. Opäť prikryjeme a necháme ešte raz podkysnúť.

Potom potrieme trochou mlieka a dáme piecť do predhriatej rúry pri teplote 180 °C asi na 15 minút. 

Po upečení ešte teplé žemličky potrieme rozpusteným maslom. 

Hotovo. Žemličky sú krásne na pohľad a chutia výborne!

Prajeme dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Najlepšie recepty na dnes