plny-hrniec_transparent_negativ.png

Super jemný jablkový koláč: Každé sústo sa doslova rozpadáva na jazyku – úžasný koláčik!

Veľmi jemný a lahodný jablkový koláč na spôsob lineckého cesta. Je naozaj jednoduchý a zachutí celej rodine!

Veľmi jemný a lahodný jablkový koláč na spôsob lineckého cesta. Je naozaj jednoduchý a zachutí celej rodine!

Potrebujeme:

450 g hladkej múky (+- podľa konzistencie cesta)

150 g masla

2 žĺtky

100 g práškového cukru

100 ml mlieka

1 prášok do pečiva

1 lyžica citrónovej šťavy

štipka soli

1 vanilkový cukor

Plnka:

650 g nahrubo strúhaných jabĺk

100 g cukru

2 lyžičky hladkej múky

1 vanilkový cukor

1/2 lyžičky škorice

práškový cukor na posypanie

Postup:

Najskôr si do misky nasypeme preosiatu múku, v strede urobíme jamku a pri dáme práškový cukor, žĺtky, mlieko, prášok do pečiva a citrónovú šťavu, štipku soľ, vanilkový cukor a na kocky nakrájané maslo. Vypracujeme rýchlo cesto ktoré zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 2 hodiny.

Nahrubo nastrúhané jablká premiešame s cukrom dáme do hrnca a za občasného premiešania dusíme asi asi 10 minút. Ak sa vám zmes jabĺk zdá byť vodnatá zasypte trochou hladkej múky, kukuričného škrobu alebo pudingového prášku a premiešajte. Zmes sa zahustí. Potom primiešame vanilkový cukor a škoricu. Necháme takto vychladnúť.

Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na dve časti. Každý plát cesta vyvaľkáme na veľkosť plechu cca 32 x 20 prvý plát cesta prenesieme za pomoci valčeka na plech vyložený papierom na pečenie. Na cesto rozotrieme jablkovú plnku, prikryjeme druhým plátom cesta. Vrchné cesto popicháme vidličkou.

Koláč pečieme na 180°C 30 – 35 minút. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: https://desertdecasa.ro/

Najlepšie recepty na dnes