plny-hrniec_transparent_negativ.png

Super jemné rožky s tvarohom a lekvárom: Chutia úplne ako moravské koláče – z toho cesta pečiem všetky kysnuté koláče!

Tieto rožky sú naozaj vynikajúce. Z vláčneho cesta a chuťovo pripomínajú moravské koláče. Najradšej ich máme s tvarohom a lekvárom.

Tieto rožky sú naozaj vynikajúce.

 

 

Z vláčneho cesta a chuťovo pripomínajú moravské koláče.

Najradšej ich máme s tvarohom a lekvárom.

Potrebujeme:

800 g polohrubá múka

40 g čerstvé droždie

500 ml vlažné mlieko

80 g kryštálový cukor

100 g maslo

 

 

1⁄2 čajová lyžička soľ

2 vajcia

Náplň:

1 tvaroh

1 vajce

asi 3 PL práškového cukru

Slivkový lekvár

Postup:

 

 

Najskôr si pripravíme kvások klasickým spôsobom.

Polovicu vlažného mlieka zmiešame s rozdrobeným droždím, trochu múky, trochu cukru a necháme vykysnúť.

Medzitým si preosejeme zvyšok múky, pridáme zvyšok cukru, rozpustené vychladnuté maslo, soľ, vajcia, kvások.

Prilejeme zvyšné vlažné mlieko podľa potreby.

 

 

Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť  (cca hodinu).

Z vykysnutého cesta vytvoríme valec, ktorý rozdelíme na 24 častí.

Každú časť rozvaľkáme na ovál, na hornú časť dáme plnku (lyžicu tvarohu aj lyžicu lekváru), preložíme do polovice, vidličkou utlačíme, spodnú časť prekrojíme pozdĺžne na 5-6 pásikov a zrolujeme.

 

 

Hotové rohlíky uložíme na plech vyložený papierom na pečenie.

Necháme podkysnúť.

Pečieme pri teplote 180°C 25-30 minút.

Teplota a čas sú iba orientačné. Každý sa musí riadiť svojou rúrou.

Z tohto množstva sú 2 plechy. Po upečení potrieme rozpusteným maslom.

Po vychladnutí posypeme práškovým a vanilkovým cukrom.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes