Fantastický recept na domácu briošku jemnú ako pavučinka. Vďaka Nutelle v ceste je ešte chutnejšia a lákavejšia. U nás jej nevedia odolať hlavne deti.
Potrebujeme:
Na kvások:
130 ml vlažného mlieka
2 ČL sušeného droždia
30 g hladkej múky T650
Na cesto:
2 PL cukru
ČL soli
360 g hladkej múky T650
4 vajíčka
115 g zmäknutého masla
2 PL kakaa
Nutellu, alebo hrsť nasekanej čokolády
Múku na podsypávanie
olej na potieranie
Postup:
Vlažné mlieko, droždie a múku dôkladne premiešajte, prikryte potravinárskou fóliou a nechajte vyjsť v teple (minimálne 30 minút).
Medzitým v samostatnej miske zmiešajte cukor, soľ a múku. Pridajte k nim našľahané vajíčka, kvások a nakoniec zmäknuté maslo. Cesto dôkladne vymieste. Dobre vypracované a vláčne cesto prikryte fóliou alebo navlhčenou utierkou a nechajte kysnúť 60 – 90 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Cesto po vykysnutí vyklopte na pomúčenú dosku, valčekom ho vytvarujte na hrubší plát, potrite Nutellou, alebo posypte kakaom a kúskami čokolády. Plát postupne zviňte do rolády. Ak použijete kúsky čokolády a budú vám vypadávať, nebojte sa popritláčať ich rukami naspäť do cesta. Briošku môžete tiež vyformovať ako vianočku, pričom každý prameň potriete Nutellou a zapletiete.
Hotovú roládu vložte do vymastenej formy alebo pekáča spojom nadol. Formu vložte do rúry a nechajte kysnúť 40 – 60 minút. Po nakysnutí nastavte rúru na 180 stupňov a pečte briošku dozlatista, približne 40 minút. Po dopečení briošku vyklopte, nechajte vychladnúť a dozdobte Nutellou.