Super jemná a nadýchaná brioška s Nutellou: Najlepší dezert ku kávičke, rozvoniava z nej celá kuchyňa!!

Fantastický recept na domácu briošku jemnú ako pavučinka. Vďaka Nutelle v ceste je ešte chutnejšia a lákavejšia. U nás jej nevedia odolať hlavne deti. 

Fantastický recept na domácu briošku jemnú ako pavučinka. Vďaka Nutelle v ceste je ešte chutnejšia a lákavejšia. U nás jej nevedia odolať hlavne deti.

Potrebujeme:

Na kvások:

130 ml vlažného mlieka

2 ČL sušeného droždia

30 g hladkej múky T650

Na cesto:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 PL cukru

ČL soli

360 g hladkej múky T650

4 vajíčka

115 g zmäknutého masla

2 PL kakaa

Nutellu, alebo hrsť nasekanej čokolády

Múku na podsypávanie

olej na potieranie

Postup:

Vlažné mlieko, droždie a múku dôkladne premiešajte, prikryte potravinárskou fóliou a nechajte vyjsť v teple (minimálne 30 minút).

Medzitým v samostatnej miske zmiešajte cukor, soľ a múku. Pridajte k nim našľahané vajíčka, kvások a nakoniec zmäknuté maslo. Cesto dôkladne vymieste. Dobre vypracované a vláčne cesto prikryte fóliou alebo navlhčenou utierkou a nechajte kysnúť 60 – 90 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Cesto po vykysnutí vyklopte na pomúčenú dosku, valčekom ho vytvarujte na hrubší plát, potrite Nutellou, alebo posypte kakaom a kúskami čokolády. Plát postupne zviňte do rolády. Ak použijete kúsky čokolády a budú vám vypadávať, nebojte sa popritláčať ich rukami naspäť do cesta. Briošku môžete tiež vyformovať ako vianočku, pričom každý prameň potriete Nutellou a zapletiete.

Hotovú roládu vložte do vymastenej formy alebo pekáča spojom nadol. Formu vložte do rúry a nechajte kysnúť 40 – 60 minút. Po nakysnutí nastavte rúru na 180 stupňov a pečte briošku dozlatista, približne 40 minút. Po dopečení briošku vyklopte, nechajte vychladnúť a dozdobte Nutellou.