plny-hrniec_transparent_negativ.png

SUPER jednoduchý recept na jahodový džem BEZ želírovacieho prípravku a zavárania v hrnci: Všetky ostatné recepty ruším!

Pripravte si doma najlepší jahodový džem podľa rokmi overeného receptu.

Jahodový džem je tradičnou pochúťkou pre malých aj veľkých – u nás doma sa konzumuje na kilogramy.

 

 

Nenáročný recept na najchutnejší domáci jahodový džem z youtube kanála Recepty CVR – Centrum Vzdelávania Rodiny.

Potrebujeme:

jahody

300-400 g hnedého cukru na 1 kg jahôd

 

 

Postup:

Jahody umyjeme vo väčšej nádobe tak, aby dlho neplávali vo vode.

Nožom odstránime stonky a nečistoty.

 

 

Jahody nakrájame na cca 2 cm kúsky.

Do misky s jahodami nasypeme cukor.

 

 

Premiešame a necháme odstáť 24 hodín, kým sa cukor nerozpustí.

Prvé štyri hodiny necháme jahody pri izbovej teplote a potom ich vložíme do chladničky (občas premiešame).

 

 

Poháre umyjeme a dáme ich mokré sterilizovať do rúry.

Rúru zapneme na 80-100°C, kým sa nezohreje na danú teplotu.

 

 

Potom rúru vypneme a poháre necháme v horúcom vzduchu so zatvorenými dvierkami.

Jahody vyberieme z chladničky a presvedčíme sa, či sa cukor rozpustil.

 

 

Do menšieho hrnca odoberieme 3-4 naberačky a za stáleho miešania varíme.

Varíme cca 12-16 minút, kým nezmizne pena.

 

 

Uvarený džem prelejeme do jedného hrnca, premiešame a ak medzitým vychladol, zohrejeme ho aspoň na 80-90°C.

Džem cez lievik nalejeme do pohárov a na pevno uzavrieme sterilnými viečkami.

 

 

Poháre obrátime dole viečkom a necháme 30 minút odstáť.

Potom ich prekryjeme dekou a necháme vychladnúť.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes