Super jednoduchá domáca horčica len z 3 surovín!

Horčica je neodmysliteľnou omáčkou, ktorú používame do najrôznejších receptov, alebo ako chutnú prílohu či dressing k slaným pochúťkam. Vedeli ste, že vyrobiť si domácu horčicu nie je vôbec náročné? Stačí vám na to len pár minút času a 3 suroviny.

Horčica je neodmysliteľnou omáčkou, ktorú používame do najrôznejších receptov, alebo ako chutnú prílohu či dressing k slaným pochúťkam. Vedeli ste, že vyrobiť si domácu horčicu nie je vôbec náročné? Stačí vám na to len pár minút času a 3 suroviny.

Na prípravu horčice vám stačia 3 suroviny – ocot, sladilo a horčičné semienka!

Potrebujeme:

100 g bielych horčičných semienok – nájdete ich v obchode medzi korením

250 ml jablčného alebo vínneho octu

3-4 lyžice sladidla (cukru, medu…)

½ lyžičky kurkumy pre krajšiu farbu– voliteľné

...

1/2 lyžičky soli, prípadne ďalších korenín či byliniek – voliteľné

Postup:

Ocot nalejeme do kastrólu a necháme prevariť. Potom zložíme z plameňa a necháme niekoľko minút vychladnúť. Ak na sladenie používate cukor, nasypte ho do horúceho octu, aby sa rýchlo rozpustil.

K semienkam pridáme soľ, kukrumu a med (v prípade, že používate ako sladidlo namiesto cukru).

Semienka následne zalejeme horúcim octom a necháme niekoľko minút nasiaknúť – 10-15, aby semienka zmäkli. Potom pridáme zvyšný ocot a zmes rozmixujeme na hladkú hmotu. Ak sa vám horčica zdá príliš hustá, pridajte ešte trochu octu. Najlepšie je zmäknuté semienka mixovať a postupne pridávať prevarený ocot.

Tip – ak pridáte čierne horčičné semienka, horčica bude pikantnejšia. Dávkujte ich však opatrne, aby nebola až príliš pikantná.

Domáca horčica má výraznú chuť, ktorá sa postupne – keď sa trošku odleží- zjemnie.

Skladujeme v uzatvárateľnej sklenenej nádobe v chladničke. Vydrží približne 3 týždne.