plny-hrniec_transparent_negativ.png

Vďaka tomuto postupu sa vám UVARENÉ VAJCIA podarí ošúpať ľavou zadnou bez zbytočných strát: Vajíčka ostanú úplne neporušené!

Možno sa vám stalo, že ste sa tešili na vajíčko uvarené natvrdo, avšak po ošúpaní vám zmizla aj veľká časť bielka.

To dokáže poriadne nahnevať, keďže vajcia sa stali pomerne drahou surovinou.

V tomto článku vám poradíme, ako čo najjednoduchšie odstrániť škrupinu z uvareného vajíčka.

 

 

Ak sa vám nechce strácať čas a nervy nad šúpaním vajec natvrdo, postupujte podľa tohto návodu z portálu mindmegette.

Tento trik je na nezaplatenie a zapamätáte si ho veľmi jednoducho.

Pri varení vajíčok si musíte dať pozor len na pár vecí a škrupinky odstránite hravo behom minútky. 

V čom tkvie tajomstvo jednoduchého ošúpania vajec?

Vo väčšine prípadov platí, že vajcia musia prejsť „tepelným šokom“. 

Najlepšie je pripraviť si po uvarení vajec nádobu s vodou, do ktorej vložíme aj pár kociek ľadu.

 

 

Horúce vajcia vložíme do nádoby s ľadovou vodou, aby sa rýchlo ochladili a potom ich ošúpeme.

Vajcia musia byť na povrchu studené, hoci vo vnútri sú ešte horúce.

Potom vajíčko naklepeme zo všetkých strán a škrupinku ošúpeme.

Vajcia sa šúpu najľahšie, keď sú čerstvé.

Čím je vajíčko staršie, tým ťažšie sa šúpe.

Ak sa vám nechce chystať nádobu s ľadovou vodou, ide to aj pod tečúcou studenou vodou.

 

 

Vajíčko najskôr opláchnite pod studenou tečúcou vodou a potom poriadne z hrubšej strany naklepnite lyžicou, aby sa studená voda dostala aj pod škrupinu.

Tá sa potom lepšie oddelí od vajíčka a ľahko ju ošúpete.

Ak však nezaberie táto metóda, odporúčame nasledovný postup. 

Postup:

Vajcia uvarené natvrdo sa ľahšie ošúpu, ak ich uvaríme v mierne osolenej vode s trochou tuku a hneď po uvarení ich zalejeme studenou vodou.

Vďaka tomuto postupu máte zaručené, že škrupinu ľahko ošúpe aj dieťa a vajíčko ostane neporušené. 

 

 

Vyfúknutie vajíčka natvrdo

Táto metóda znie možno neuveriteľne, ale ak máte dostatočne silné pľúca, vajíčko natvrdo môžete skutočne vyfúknuť.

Dokazuje to aj tento muž na youtube kanáli sungjikoo, ktorý túto metódu predviedol v krátkom videu.

 

 

Veríme, že vám tieto triky pomôžu a šúpanie vajec natvrdo vám už nebude robiť vrásky na čele.

Ďalšie triky, ktoré sa oplatí poznať

Nasledujúci trik vám ukáže, ako dosiahnuť vždy perfektné olúpanie vajíčok.

 

 

Aby bolo možné dosiahnuť dokonalého olúpania vajec uvarených natvrdo, môžete aplikovať hneď niekoľko zlepšovákov.

Prvý z nich spočíva v namočení vajíčok s prasknutou škrupinou do studenej vody, vyžaduje to však pomerne dlhé čakanie medzi dobou, kedy sa vajcie uvarí a kedy je možné ich lúpať.

 

 

Ideálne je preto pridávať do vriacej vody lyžičku jedlej sódy.

Jedlá sóda zvyšuje pH vajec a pomáha tak jednoduchšie sa odlepiť bielku od škrupiny.

Aplikácia tohto triku je veľmi jednoduchá – akonáhle dosiahne voda v hrnci varu, prisypte kávovú lyžičku jedlej sódy a nechajte ju vyvariť spoločne s vajíčkami.

Varenie by malo trvať rovnaký čas ako bez sódy, po jej uplynutí vajcia schlaďte a môžete ihneď lúpať.

Budete prekvapení, ako ľahko vajíčko zo škrupiny dostanete.

Ďalšie triky pri príprave vajec

 

 

Perfektná pomôcka pri varení vajec!

 

Stačí pozrieť sa na tento obrázok a vždy presne viete, ako dlho treba vajíčka nechať variť. Je to skvelá pomôcka! :)

Ako na dokonalú praženicu?

 

Pri príprave vajec na praženicu k nim pridajte kukuričný škrob. Škrob zlepší chuť výsledného pokrmu a zároveň urýchli proces varenia.

Perfektne prirpavené volské oko

 

 

Na dokonalé volské oko potrebujete trochu masla, vajce a soľ.

Pol lyžičky masla rozpustite na panvici, keď je panvica dostatočne pripravená rozbite do nej vajíčko a pripravujte 4 minúty.

Potom pridajte trochu soli.

Hotovo.

Vajíčka bez kvapky oleja. Sú nesmierne chutné a vyzerajú krásne

 

 

Návod od šéfkuchára z youtube, podľa ktorého pripravíte tie najchutnejšie zdravé vajíčka.

Potrebujeme:

čerstvé vajcia

porcelánové misky

väčší hrniec

naparovacie sito

Postup:

Do každej misky rozbite jedno vajíčko.

Misky vložte do naparovacieho sita a umiestnite na hrniec s vriacou vodou.

Prikryte pokrievkou a nechajte pariť po dobu 6 minút.

 

Po 6 minútach vajíčka odstavte zo sporáka a z misiek vylejte vody.

Potom silikónovou špachtľou opatrne oddeľte vajíčka od misky a môžete servírovať, alebo použiť na ďalšiu prípravu šalátov, či sendvičov.

Prajeme dobrú chuť!

 

Veľa šťastia!

 

Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: Pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes