plny-hrniec_transparent_negativ.png

Šunkovo-syrové mini rolky

Chuťovka na nedeľný večer, ktorú môžete odmieňať podľa vlastnej chuti a fantázie. Vynikajúca je tiež sladká verzia s jablkami, škoricou a mletými orechmi. Dnes si však pochutnajme na slanej variácií so šunkou, syrom a bylinkami.

Potrebujeme:

Cesto:

350 – 400 g hladkej múky

125 ml teplej vody

1 vajce

90 ml mlieka

10 g masla

6 g suchého droždia

1 lyžičku cukru

½ lyžičky soli

Náplň:

3 lyžičky horčice

1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate a pažítky

250 g údenej morčacej šunky

8 plátkov syra

4 väčšie plátky bravčovej šunky

Postup:

Z teplej vody, cukru a droždia pripravíme kvások. Mlieko s maslom mierne zahrievame na plameni, kým sa maslo nerozpustí.

Do misky dáme 300 g múky, soľ, vajce a vychladnuté maslo s mliekom. Potom pridáme kvások a rukami vypracujeme hladké a mäkké cesto, do ktorého postupne pridávame ďalšiu múku. Cesto vyformujeme do tvaru bochníka, potrieme trochou oleja, prikryjeme fóĺiou a necháme odpočívať.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a premiesime rukami. Odložíme ešte na chvíľku bokom a za ten čas si nakrájame pažítku a petržlen nadrobno.

Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika s hrúbku cca 5 mm. Potrieme horčicou a posypeme bylinkami (môžeme pridať aj prelisovaný strúčik cesnaku).

Potom vrstvíme plátky morčacej šunky, syr a nakoniec bravčovú šunku. Cesto zrolujeme tak, aby okraje neostali otvorené – zahneme ich smerom dovnútra.

Veľmi ostrím nožom narežeme roládu na plátky hrubé cca 3 cm a tieto preložíme do vymastenej zapekacej misy tak, aby medzi sebou mali dostatočné rozostupy.

Misu zakryjeme fóliou a necháme ešte približne 30 minút podkysnúť. Potom vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov približne 40 minút, alebo kým povrch pečiva nezíska hnedastú farbu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: coolinarika

Najlepšie recepty na dnes