nejde o klasickú marmeládu alebo džem, pretože v tomto recepte si bobule zachovajú svoj tvar a súobalené v jemnom sladkom želé. Ide o špeciálny a absolútne fantastický recept na suchý džem. Recept pochádza z Kyjeva a rýchlo sa preslávil aj za hranica mesta a celej krajiny. Veľmi populárny je napríklad v Paríži, Viedni či Taliansku.
Potrebujeme:
2,5 kg bobúľ
1,25 kg kr. cukru
2 l vody
Postup:
- Vyberte si bobule, z ktorých chcete džem pripraviť, odstráňte stopky a opláchnite. Ak pracujete aj s čerešňami či višňami, odkôstkutje ich.Vložte plody do hlbokej misky, pridajte cukor a nechajte hodinu odstáť.
- Po hodine nalejte obsah misky na sito. Do šťavy z bobúľ nalejte vodu, priveďte do varu a varte V bobule sirup 5-7 minút, odoberte penu, ktorá sa objaví na povrchu.
- Nalejte na bobule horúci sirup a nechajte stáť 3-4 hodiny. Znova sirup sceďte a znova ho zahrejte. Opäť zalejte bobule horúcim sirupom a opäť počkajte 3 hodiny. Opakujte postup 2 krát, aby ste sa uistili, že bobule sú dostatočne nasiaknuté v sirupe.
- V poslednom kroku sceďte sirup, bobule v jednej vrstve rozložíme na plech s papierom na pečenie a necháme v susišičke alebo pootvorenej rúre sušiť pri teplote 40-50 stupňov 5-6 hodín. Môžete tiež sušiť na slnku, pokryté gázou. Usušené bobule obalíme v cukre.