Keď som pracovala v Anglicku mala som tam kolegyňu práve zo Stupavy a práve ona ma naučila veľa receptov z kapusty (zela), ktoré sa u nich tradovali z generácie na generáciu. Ja som si obľúbila najviac tento, kapustové košíčky s kefírom – je to jednoduché, lacné a veľmi dobré jedlo. Skúste, verím, že vám bude chutiť! :-)
Potrebujeme:
Kapusta – 250 g
Kefír – 3 lyžice
Údená slanina alebo klobása – 50 g
Vajcia – 3 kusy
Jedlá soda 0,5 lyžičky
Trochu octu
Majonéza, alebo kyslá smotana – 1 polievková lyžica.
Múka – 2 lyžice
Olej – 1 polievková lyžica
Soľ (štipka)
Postup:
Nakrájame kapustu na jemno a osolíme – premiešame rukami. Pridáme nadrobno nakrájanú slaninku alebo klobásu (môže byť aj údené mäsko). V samostatnej miske si metličkou vymiešame tekuté prísady aj ocot spolu so sódou. Pridáme ku kapuste a dobre premiešame (najlepšie to ide, keď je kapusta skutočne nakrájaná na drobúčko.
Navrstvíme do silikónových formičiek a pečieme pri teplote 220 stupňov, kým sa na povrchu nevytvorí kôrka. Môžeme aj vyprážať ako lievance.
Podávame s kyslou smotanou.