plny-hrniec_transparent_negativ.png

Studený ríbezľový džem podľa prababky – nevarí sa: Nebesky chutný a liečivý, vydrží aj 2 roky!

Toto nie len obyčajný výborný džem, ale aj liek proti chorobám priedušiek (mne to vyliečilo trojročný chronický zápal). Je to výborné aj pri chrípke a prechladnutiach. Robím každý rok.

Potrebujeme:

1 kg čiernych ríbezlí

1 kg kr. cukru

Rum – voliteľné

Postup:

Kilo čiernych ríbezlí pomeliem na mäsovom mlynčeku do misy z umelej hmoty, pridám kilo cukru a premiešam plastovou alebo drevenou vareškou. V špajzi stojí 24 hodín- v tej miske, z času na čas premiešam. Hmota začne rôsolovatieť – hustnúť. Na druhý deň preložím do menších 2 dcl pohárikov, niekedy dám navrch džemu troška rumu, ale nie vždy. Džem skladujem v chladničke alebo v chladnejšej komore, mám skúsenosť, že sa nekazí a vydrží pokojne aj 2 roky.

Najlepšie recepty na dnes