Toto nie len obyčajný výborný džem, ale aj liek proti chorobám priedušiek (mne to vyliečilo trojročný chronický zápal). Je to výborné aj pri chrípke a prechladnutiach. Robím každý rok.
Potrebujeme:
1 kg čiernych ríbezlí
1 kg kr. cukru
Rum – voliteľné
Postup:
Kilo čiernych ríbezlí pomeliem na mäsovom mlynčeku do misy z umelej hmoty, pridám kilo cukru a premiešam plastovou alebo drevenou vareškou. V špajzi stojí 24 hodín- v tej miske, z času na čas premiešam. Hmota začne rôsolovatieť – hustnúť. Na druhý deň preložím do menších 2 dcl pohárikov, niekedy dám navrch džemu troška rumu, ale nie vždy. Džem skladujem v chladničke alebo v chladnejšej komore, mám skúsenosť, že sa nekazí a vydrží pokojne aj 2 roky.