Tento úžasný recept nie je je môj, ale jeho autorkou je pani Lucka zo stárnky mimibazar. Koláčik je naozaj úžasný, jemný, lahodný a úžasne šťavnatý. My ho voláme aj vareškový koláčik (kedže tie otvory sa robia rúčkou varešky). Kľúčom k úspechu je dodržať postup pani Lucky. Ja už ho viem spamäti ale naozaj odporúčam urobiť koláčik presne podľa receptu.
Potrebujeme:
35 dkg polohrubej múky,
12-15 dkg cukru,
1 bal. prášku do pečiva,
12 dkg rozpustenej Hery,
2 vajcia,
2 lyžice oleja,
3/4 hrnčeka mlieka,
štipka soli.
Poleva:
18 dkg masla alebo Hery,
4 lyžice rumu,
3 lyžice horúcej vody,
20-25 dkg práškového cukru,
4 dkg kakaa.
Postup:
Suché prísady – múku, cukor, prášok do pečiva a soľ premiešame, pridáme aj ostatné „mokré“ suroviny a premiešame. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme doružova (ja som piekla na papieri na pečenie). Po upečení druhým koncom varešky urobíme dierky po celom povrchu koláčika.
Na polevu si zmiešame maslo, rum a vodu rozpustíme vo vodnom kúpeli a pridáme aj cukor zmiešaný s kakaom. Varíme, kým sa prísady nespoja.
Polevu necháme chvíľu vychladnúť a potom nalejeme na piškótu. Pekne postupne od prostriedkov, aby sa poleva dostala do všetkých dierok. Necháme stuhnúť a podávame. Veľká dobrota, odporúčam. Ja pečiem aj každý týždeň.
Celý postup aj s obrázkami nájdete TU.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Majka C.