Na chuť tohto koláča nezabudnete ani po rokoch. Jemná tvarohová zmes a cesto ľahké ako obláčik. Celé pečenie vám zaberie asi pol hodiny, takže ak pečiete radi, toto pre vás nebude práca, ale terapia :)
Potrebujeme (do menšej okrúhlej formy):
200 g hladkej múky
5 PL kyslej smotany
70 g masla
1 vajce
180 g tvarohu v kocke
100 g cukru
1 ČL prášku do pečiva
Postup:
1. Ako prvé si pripravte cesto. Múku zmiešajte s vajcom, 50 g cukru, zmäknutým maslom, 1 PL smotany a práškom do pečiva. Vypracujte kompaktné cesto, vyformujte do gule a zabaľte do potravinárskej fólie. Nechajte 15 minút odpočívať v chladničke.
2. Teraz si pripravíme tvarohovú náplň. Zmiešajte hrudkovitý tvaroh so 4 PL smotany a 50 g cukru. Mixujte v mixéri, až kým nebude plnka hladká a rovnomerná.
3. Vyberte cesto z chladničky a rozdeľte ho na dve rovnaké časti.
4. Jednu časť cesta nastrúhajte na hrubom strúhadle a rovnomerne rozložte na dno plechu, alebo formy na pečenie. Takto isto si postrúhajte aj druhý kus cesta a odložte bokom.
5. Na cesto navrstvite tvarohovú hmotu a uhlaďte lyžičkou tak, aby plnka pokrývala celé cesto. Posypte strúhaným cestom, ktoré ste si odložili bokom.
6. Pečte v predhriatej rúre pri 180 stupňoch po dobu 30-35 minút.
Strúhaný tvarohový koláč je hotový. Stačí už len nakrájať a podávať. Dobrú chuť!
Zdroj: sovkusom.ru