Musím povedať, že tento koláčik je taký vynikajúci, že sa tromfne aj drahé zákusky či torty. Môžete ho spraviť s akýmkoľvek ovocím, výborné sú napríklad aj čučoriedky, čerešne alebo jahody. Nám naviac chutí práve tento malinový. Skúste ho napríklad už na pohostenie ku kávičke, určite nebudete ľutovať!
Potrebujeme:
Cesto:
350 g preosiatej hladkej múky
250 g masla
5 žĺtkov
1 lyžičku prášku do pečiva
3 lyžice cukru
Krém:
5 bielkov
2 bal. vanilkového pudingového prášku
150-200 g práškového cukru
1 bal. vanilkového cukru
40-50 ml oleja
500 g ovocia – maliny, čučoriedky, jahody
Postup:
Najskôr si vypracujeme maslové cesto – sypké prísady zmiešame s nastrúhaným maslom, žĺtkami a vypracujeme tuhé cesto. Cesto rozdelíme na dve časti (jednu o niečo väčšiu ako druhú), zabalíme do fólie a odložíme do chladničky odležať aspoň na 45 minút.
Keď je cesto stuhnuté, pripravíme plech (stredne veľký s rozmermi cca 30×20 cm) vymastený maslom a vysypaný hrubou múkou alebo krupicou. Na plech nastrúhame väčšiu polovicu cesta, jemne pozatláčame dlaňou a dáme piecť do vyhriatej rúry na teplotu 180 stupňov asi na 20 minút. Ak sa vám spodné cesto nechce strúhať, jednoducho ho navrstvite na spodok plechu v celku. Cesto necháme po upečení vychladnúť.
Na krém si ušľaháme bielky s cukrom na tuhý sneh, vmiešame do doň pudingové prášky a postupne aj olej – dôležité je stále miešať. Ak nechcete robiť bielkový krém, pokojne spravte jednoduchý tvarohový, alebo napríklad aj krém z mascarpone. V takom prípade vynechajte olej (do krému z mascarpone pridajte aj trochu smotany na šľahanie, aby sa ľahšie vymiešal).
Na cesto navrstvíme krém, na krém uložíme ovocie a nastrúhame druhú časť cesta. Pečieme pri teplote 180 stupňov 10 pri pečení zvrchu aj zo spodu a následne ešte 30 minút pečieme len zvrchu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: ladyelena