Strúhaný pudingový koláč s malinami: Jeden fantastický dezert, ktorý tromfne aj luxusné zákusky!

Skúste ho napríklad už na veľkonočné pohostenie, určite nebudete ľutovať!

Musím povedať, že tento koláčik je taký vynikajúci, že sa tromfne aj drahé zákusky či torty. Môžete ho spraviť s akýmkoľvek ovocím, výborné sú napríklad aj čučoriedky, čerešne alebo jahody. Nám naviac chutí práve tento malinový. Skúste ho napríklad už na pohostenie ku kávičke, určite nebudete ľutovať!

Potrebujeme:

Cesto:

350 g preosiatej hladkej múky

250 g masla

5 žĺtkov

1 lyžičku prášku do pečiva

...

3 lyžice cukru

Krém:

5 bielkov

2 bal. vanilkového pudingového prášku

150-200 g práškového cukru

1 bal. vanilkového cukru

40-50 ml oleja

500 g ovocia – maliny, čučoriedky, jahody

Postup:

Najskôr si vypracujeme maslové cesto – sypké prísady zmiešame s nastrúhaným maslom, žĺtkami a vypracujeme tuhé cesto. Cesto rozdelíme na dve časti (jednu o niečo väčšiu ako druhú), zabalíme do fólie a odložíme do chladničky odležať aspoň na 45 minút.

Keď je cesto stuhnuté, pripravíme plech (stredne veľký s rozmermi cca 30×20 cm) vymastený maslom a vysypaný hrubou múkou alebo krupicou. Na plech nastrúhame väčšiu polovicu cesta, jemne pozatláčame dlaňou a dáme piecť do vyhriatej rúry na teplotu 180 stupňov asi na 20 minút. Ak sa vám spodné cesto nechce strúhať, jednoducho ho navrstvite na spodok plechu v celku. Cesto necháme po upečení vychladnúť.

Na krém si ušľaháme bielky s cukrom na tuhý sneh, vmiešame do doň pudingové prášky a postupne aj olej – dôležité je stále miešať. Ak nechcete robiť bielkový krém, pokojne spravte jednoduchý tvarohový, alebo napríklad aj krém z mascarpone. V takom prípade vynechajte olej (do krému z mascarpone pridajte aj trochu smotany na šľahanie, aby sa ľahšie vymiešal).

Na cesto navrstvíme krém, na krém uložíme ovocie a nastrúhame druhú časť cesta. Pečieme pri teplote 180 stupňov 10 pri pečení zvrchu aj zo spodu a následne ešte 30 minút pečieme len zvrchu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: ladyelena