Výborný strúhaný koláč s pudingom a jablkami. Dá sa pripraviť aj ako mrežovník.
Potrebujeme:
Cesto:
400 g hladkej múky
1 Hera
1 prášok do pečiva
5 lyžíc cukru múčka
8 lyžíc mlieka
Plnka:
1 kg strúhaných jabĺk
2 vanilkové pudingy (použijeme len prášky)
1 vanilkový cukor
10 lyžíc cukru krupica
Voliteľné – tvaroh
Postup:
Múku zmiešame s kypriacim práškom, pridáme zmäknutý tuk, cukor, mlieko a vypracujeme hladké cesto.
Rozdelíme ho na polovice. Jednu (menšiu odložíme do chladničky).
Prvú polovicu rozvaľkáme na placku a vyložíme s ňou vymastený a vysypaný plech. Na cesto rozotrieme pripravenú plnku z jabĺk (ja som do jabĺk urobila ešte ostrovčeky z tvarohu. Cesto sa nastrúha na vrch. Prípadne sa dá aj rozvaľkať na plát, alebo urobiť z neho mriežku.
Na záver cesto môžeme potrieť rozohriatym maslom, vajcom alebo mliekom.
Upečieme v predhriatej rúre, asi na 190 ° C, aby jablká bola prepečená a cesto malo zlatistú farbu. Mal by sa odležať, na druhý deň chutí ešte lepšie, to je ale už na vás.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: przyslijprzepis