plny-hrniec_transparent_negativ.png

Strúhaný jablkový koláč s pudingom a škoricou: Dokonale šťavnatý!

Luxusný jablkovo-pudingový koláčik pre všetkých milovníkov jablkových dobrôt.

Túto sezónu sa nám urodilo veľa jabĺk, tak som ani na chvíľu neváhal a vyskúšal pripraviť túto jablkovú delikatesu, ktorá mala u nás obrovský úspech.

 

 

Dokonalý recept na vynikajúci pudingový jablkový koláč z youtube kanála LiViera Desserts.

Potrebujeme:

Na cesto:

470 g hladkej múky

1/2 ČL soli

2 ČL prášku do pečiva

90 g práškového cukru

30 g vanilkového cukru

1 vajce

1 žĺtok

270 g masla

Na jablkovú náplň:

 

 

1,3 kg jabĺk

5 PL kryštálového cukru

1,5 ČL škorice

100 ml vody

Na pudingovú náplň:

4 vajcia

110 g kryštálového cukru

1 ČL vanilkovej pasty (alebo 30 g vanilkového cukru)

70 g kukuričného škrobu

870 ml mlieka

110 g masla

Postup:

Do hlbokej misy pridáme preosiatu múku.

Ďalej pridáme soľ, prášok do pečiva, cukor, vanilkový cukor a premiešame.

 

 

Pridáme vajce a žĺtok.

Ďalej pridáme zmäknuté maslo a rukou vymiesime hladké cesto.

 

 

Cesto rozdelíme na dve menšie a jednu väčšiu časť.

Potom cesto preložíme do misky, prekryjeme fóliou a vložíme na dve hodiny do mrazničky.

 

 

Ošúpané a nakrájane jablká nastrúhame a vložíme do hrnca.

Pridáme cukor, škoricu, vodu a premiešame.

 

 

Jablká varíme 5 minút.

Potom cez sitko precedíme prebytočnú tekutinu a jablkovú plnku necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

 

 

Do misky pridáme vajcia a mixérom ich vyšľaháme.

Počas šľahania pridáme cukor.

 

 

Potom pridáme vanilkovú pastu a lyžičkou premiešame.

Do zmesi nasypeme škrob a metličkou zamiešame.

 

 

Nalejeme 200 ml mlieka z celkového množstva a vymiešame.

Zvyšok mlieka nalejeme do hrnca a zatiaľ ho zohrejeme.

 

 

Pudingovú zmes precedíme a nalejeme do mlieka.

Uvaríme pudingovú kašu.

 

 

Do horúcej zmesi pridáme maslo a puding miešame, kým sa maslo neroztopí.

Plech na pečenie potrieme maslom a posypeme múkou.

 

 

Na dno plechu nastrúhame dve menšie časti cesta.

Na cesto pridáme jablkovú plnku a zarovnáme ju.

 

 

Na jablká nalejeme horúcu pudingovú plnku a na vrch nastrúhame zvyšok cesta.

Rúru zohrejeme na 180°C, vložíme koláč a pečieme 45 minút.

 

 

Koláč po vychladnutí prikryjeme a dáme stuhnúť do chladničky.

Potom koláč posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes