Správny spôsob, ako použiť strúhadlo na zeleninu: Väčšina ľudí to robí nesprávne!

Strúhadlo patrí medzi základné kuchynské náčinie.

 

 

Mnoho ľudí ho však používa nesprávne a potom padá strúhaná zelenina všade okolo. 

Vďaka tomuto jednoduchému triku si to môžete uľahčiť.

 

 

Portál santeplusmag vysvetlil, ako správne použiť strúhadlo na zeleninu a uľahčiť si prácu.

Ako by sa malo používať strúhadlo na zeleninu?

V prvom rade je užitočné vedieť, že existujú rôzne typy strúhadiel ako špirálové strúhadlo, elektrické strúhadlo alebo klasické štvorstranné strúhadlo, ktoré je najobľúbenejšie.

Špirálové strúhadlo

 

 

Toto strúhadlo umožňuje získavať zeleninu v pásoch tvoriacich špirály, ako v niektorých reštauráciách.

Existuje klasický manuálny model, v ktorom je malá čepeľ s otvorom, cez ktorý vychádza špirála.

Ale novší model má čepele rôznych hrúbok, čo vám umožňuje mať strúhanú zeleninu rôznych veľkostí.

 

 

 

Niektoré sa používajú s kľukou na otáčanie zeleniny pri jej strúhaní, ale modelov je veľa a stačí si len vybrať ten, ktorý vám najviac vyhovuje.

Jemné strúhadlo Zester

Hoci je jeho počiatočná funkcia vyhradená pre citrusovú kôru, je možné ho použiť aj na jemné strúhanie napríklad zázvoru alebo cesnaku.

Klasické strúhadlo

 

 

Toto je najpoužívanejšie najmä na syr, ale dá sa použiť aj na akýkoľvek iný výrobok.

Tu je niekoľko modelov klasických strúhadiel.

Čepeľové strúhadlo:

Tento model je veľmi jednoduchý.

Má rukoväť na uchytenie strúhadla a má len jednu čepeľ na strúhanie zeleniny

 

 

Štvorstranné strúhadlo:

Táto verzia je najobľúbenejšia.

Toto strúhadlo má štyri strany, ktoré sa často nevyužívajú, ale každá z nich má veľmi špecifickú funkciu.

Strana s hustým strúhadlom je určená na jemné strúhanie.

 

 

Stredne veľké strúhadlo je určené napríklad na strúhanie jemných prúžkov.

Potom je tu mriežka s veľkými okami, ktorá je vo všeobecnosti najpoužívanejšou stranou.

A nakoniec tá strana, ktorá funguje ako krájač tvrdšej zeleniny keď potrebujete nakrájať krúžky.

Elektrické strúhadlo

 

 

Existujú aj elektrické strúhadlá, ktoré zvyčajne zahŕňajú všetky možnosti iných ručných strúhadiel v jednom zariadení.

Je tiež praktickejší na používanie a znižuje riziko, že sa porežete.

Umývanie je však zložitejšie, pretože ho treba väčšinou rozobrať.

Spôsob použitia klasického strúhadla

 

 

Väčšinou, keď strúhame dané jedlo, položíme strúhadlo na tanier alebo pracovnú dosku, mierne ho nakloníme, aby strúhané ovocie či zelenina dopadli priamo na tanier.

Táto metóda však nie je úplne správna, pretože kúsky zeleniny sa môžu oddeliť od strúhadla a pristáť na pracovnej ploche alebo na zemi.

Je vhodné položiť strúhadlo úplne naplocho na tanier alebo iný povrch a potom nastrúhať zeleninu.

Vďaka tejto metóde sa strúhaná potravina zhromažďuje vo vnútri strúhadla a nepadá všade navôkol.

Ďalšie tipy v domácnosti

 

 

1. Aby chlieb vydržal dlhšie čerstvý, vložte do chlebníka surové jablko.

2. Rozlúčte sa s potravinovými molami a inými špajzovými škodcami umiestnením bobkového listu do obalu, kde je potravina skladovaná.

3. Ak je vaša polievka príliš slaná, nevyhadzujte ju! Polovicu surového zemiaka vložte do polievky, ktorú pár minút povarte. Zemiak absorbuje prebytočnú soľ.

4. Pri varení ryže pridajte lyžicu citrónovej šťavy do vody, aby sa nelepila.

5. Pridanie štipky soli do panvice pomôže zabrániť tomu, aby olej alebo iný tuk počas varenia striekal po stenách panvice.

Vedieť správne používať kuchynské náčinie, akým je aj jednoduché strúhadlo, vám nielen uľahčí prácu pri príprave jedla, ale zabráni zbytočnému neporiadku po varení. 

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pxabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels

Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie