K tomuto receptu ma inšpirovala pani Miriam Štyriaková, ktorá uverejnila recept na fantastické cesto na prípravu domácej štrúdle.
Vyskúšala som ho včera ku kávičke a musím vám povedať, že je omnoho lepšie ako klasické lístkové cesto a bez ohľadu na to, čím tieto štrúdle naplníte, zamiluje si ich celá rodina.
Ja som rovnako ako pani Miriam zvolila jablkovú a orechovú náplň a namiesto mlieka som do cesta pridala jogurt.
Pokojne však vyskúšajte aj makovú, tvarohovú, alebo višňovú.
Štrúdle sú vynikajúce a cesto si môžete pripraviť aj do zásoby – dá sa vychladiť alebo aj zamraziť.
Potrebujeme:
500g hl, múky
250g masla zmäknutého
2 dcl bieleho jogurtu (môže byť mlieko obyčajné alebo aj kyslé)
trochu soli
1 PL cukru kryštál
Náplň (voliteľné):
Jablká
Mak
Orechy
Tvaroh
Nutella
Čerstvé ovocie
Postup:
Všetky prísady si v miske zmiešame v miske.
Platí, že ak je cesto husté, pridáme mlieko.
Necháme postáť 1 hodinu v chlade.
Potom urobíme 4 bochníky.
Tie na tenko rozvaľkáme.
Plníme ľubovoľne.
Ak máte chuť na niečo osviežujúce, určite použite ovocnú náplň.
Výborná je aj náplň z tvarohu či klasika mak, jablká a orechy.
Potrieme rozšľahaným vajcom.
Pečieme na 180°C do zlatova.
V lete podávam štrúdľu s kopčekom zmrzliny.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Viac skvelých receptov nádjete v skupine VARÍME s MIRKOU a RECEPTAMI.