Lacný recept na najlepšiu štrúdľu: Z lístkového už nepečiem!

Moja starká robila cesto na ťahanú štrúdľu vždy aj z kila múky, bol to najobľúenejší dezert v našej rodine.

 

 

Som veľmi rada, že aj mňa naučila jej recept a podľa neho zvládne túto fantastickú pochúťku naozaj každý.

S cestom sa krásne pracuje, je elastické a netrhá sa.

...

Z uvedeného množstva prísad pripravíte dve štrúdle.

Potrebujeme:

Cesto:

250 g múka hladká

štipka soľ

ocot

50 ml olej

125 ml voda

Náplň:

nadrobno nakrájané jablká

vanilkový cukor

škorica

Postup:

 

 

Cesto odporúčam spracovať v robot alebo ručným šľahačom s nástavcami na cesto, je to najjednoduchší a najrýchlejší spôsob.

Do robota nasypeme sypké prísady – múku so soľou.

Prilejeme olej, zapneme ho a prilievame vlažnú vodu.

 

 

Je to raz-dva hotové.

Pridáme aj trochu octu – to je tajná prísada do ťahanej štrúdle – cesto je potom elastické a netrhá sa.

Keď je cesto spracované, ešte ho v rukách trochu prehnetieme a preložíme do misky.

Potrieme troška olejom.

 

 

Zakryjeme teplou miskou (misku dáme na chvíľu do mikrovlnky) a necháme aspoň 20 minút odpočinúť.

Potom cesto preložíme na stôl (moja babička mala na stole vždy starší obrus, ale ja štrúdľu robím na stole bez obrusu).

Cesto a vyvaľkáme.

 

 

Potom si naolejujem ruky, tie podložíme pod cesto a od stredu k okrajom ťaháme.

Ide to prekvapivo jednoducho,kedže cesto je naozaj elastické a netrhá sa, nelepí a dobre sa s ním pracuje.

Hrubé konce okrajov odrežeme, alebo odstrihneme, necháme len rovnako tenké cesto.

 

 

Teraz navrstvíme náplň a opatrne zavinieme – ak máte pod cestom obrus, zaviniete ju jednoducho pomocu obrusu, ale ide to aj rukami.

Teraz štrúdle preložíme na plech, potrieme maslom a popicháme špajdlou.

 

 

Pečieme na 190 stupňov asi 15 minút a potom znížime teplotu na 170 stupňov a pomaly dopekáme asi 30 minút. Podľa hrúbky plnky. Po upečení ju znovu pomaslujeme. Cesto po upečení krásne chladnutím zmäkne.

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixbay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay