Moja starká robila cesto na ťahanú štrúdľu vždy aj z kila múky, bol to najobľúenejší dezert v našej rodine.
Som veľmi rada, že aj mňa naučila jej recept a podľa neho zvládne túto fantastickú pochúťku naozaj každý.
S cestom sa krásne pracuje, je elastické a netrhá sa.
Z uvedeného množstva prísad pripravíte dve štrúdle.
Potrebujeme:
Cesto:
250 g múka hladká
štipka soľ
ocot
50 ml olej
125 ml voda
Náplň:
nadrobno nakrájané jablká
vanilkový cukor
škorica
Postup:
Cesto odporúčam spracovať v robot alebo ručným šľahačom s nástavcami na cesto, je to najjednoduchší a najrýchlejší spôsob.
Do robota nasypeme sypké prísady – múku so soľou.
Prilejeme olej, zapneme ho a prilievame vlažnú vodu.
Je to raz-dva hotové.
Pridáme aj trochu octu – to je tajná prísada do ťahanej štrúdle – cesto je potom elastické a netrhá sa.
Keď je cesto spracované, ešte ho v rukách trochu prehnetieme a preložíme do misky.
Potrieme troška olejom.
Zakryjeme teplou miskou (misku dáme na chvíľu do mikrovlnky) a necháme aspoň 20 minút odpočinúť.
Potom cesto preložíme na stôl (moja babička mala na stole vždy starší obrus, ale ja štrúdľu robím na stole bez obrusu).
Cesto a vyvaľkáme.
Potom si naolejujem ruky, tie podložíme pod cesto a od stredu k okrajom ťaháme.
Ide to prekvapivo jednoducho,kedže cesto je naozaj elastické a netrhá sa, nelepí a dobre sa s ním pracuje.
Hrubé konce okrajov odrežeme, alebo odstrihneme, necháme len rovnako tenké cesto.
Teraz navrstvíme náplň a opatrne zavinieme – ak máte pod cestom obrus, zaviniete ju jednoducho pomocu obrusu, ale ide to aj rukami.
Teraz štrúdle preložíme na plech, potrieme maslom a popicháme špajdlou.
Pečieme na 190 stupňov asi 15 minút a potom znížime teplotu na 170 stupňov a pomaly dopekáme asi 30 minút. Podľa hrúbky plnky. Po upečení ju znovu pomaslujeme. Cesto po upečení krásne chladnutím zmäkne.