Strihanie stromov na jeseň: Myslite na týchto 5 vecí!

Prichádza jeseň a spolu s ňou aj čas záhradných prác. Viete, ktoré stromčeky by ste mali orezať, ktoré nie a ako to urobiť správne?

618

Strihaním k zdravším jabloniam a hruškám

Na jeseň by ste mali strihať malvice – stromčeky s dužinatými plodmi, ktorých semená sa nachádzajú v jadrovníku. Patria k nim jablone či hrušky. Pri orezávaní jablone je potrebný jeden rez v lete a ďalší na jeseň, prípadne v zime. Letné strihanie robte podľa veľkosti úrody. Čím väčšia je, tým menej vetvičiek odrežte. Neskorší rez na jeseň býva udržiavací alebo omladzovací.

S orezávaním viniča a bobuľovín ešte počkajte

Neunáhlite sa so strihaním ríbezlí, egrešov, malín, čučoriedok alebo hrozna. Ideálna doba je na to po skončení najsilnejších mrazov. V prípade, že tento termín nestihnete, strihať ich môžete aj po zbere úrody v lete. Kôstkovice ako čerešne, višne či marhule by ste tiež mali orezávať v lete.

 

Tip: Pri rezaní tenkých konárov si síce vystačíte so záhradnými nožnicami, hrubé konáre však nezvládnu. Vtedy vám môže pomôcť aku reťazová píla, ktorá disponuje rovnakým výkonom ako benzínová konkurencia, ale bez potreby drahého benzínu a jeho škodlivých výparov.

Pri strihaní stromu je dôležitý jeho tvar

Hlavné vetvy stromu by nemali rásť pod sebou. Usilujte sa ich strihať tak, aby korunu vypĺňali pravidelne. Hlavné vetvy smerujte do roviny. Vďaka tomu budú rásť pomalšie. Ak sa vám nepáči, do akého tvaru rastie strom, jednotlivé vetvy môžete orezať tak, aby vyplnili požadovaný priestor.

Nerežte zbytočne

Ak chcete omladiť starý strom, robte tak postupne – každý rok vykonajte len niekoľko rezov. Ak by ste to totiž urobili naraz, strom by takýto zákrok nemusel prežiť. Dbajte na to, aby rezy boli šikmé a po čase (niekedy to môže trvať aj roky) splynuli s vetvou. Orezávaním zároveň predchádzate vzniku hubových chorôb.

Na čo si dať pozor

Rez vždy vykonávajte nad púčikom alebo v mieste rozvetvenia. Pri strihaní sa tiež oplatí použiť štepársky vosk. Strom tak ochránite pred infekciou. Čas, ktorý strávite orezávaním, sa síce odlišuje v závislosti od ovocného stromu, každý by ste však mali zvládnuť do 15 minút. A tých pár minút za zdravšiu jabloň rozhodne stojí.

Témy:


Pridajte svoj komentár