plny-hrniec_transparent_negativ.png

Jedlo chudobných materí z Oravy: Strasanku si zamiluje celá rodina, je to neskutočná dobrota!

Pýtate sa, prečo Strasanka? Prečo celám kastrólom sa na konci musí zatriasť, aby sa všetky chute prepojili. :-)

Toto jedlo si pamätám z detstva a hoci sa kedysi považovalo ze jedlo chudobných rodín, podľa mňa je to neskutočná pochúťka.

Ďalší dôkaz, že naše staré mamy dokázali aj za lacný peniaz nasýtiť celú rodinu.

 

 

Pýtate sa, prečo Strasanka?

Pretože celým kastrólom sa na konci musí zatriasť, aby sa všetky chute prepojili. :-)

Potrebujeme:

 

 

1 kg zemiakov

1 veľkú cibuľu, 1 menšiu

500 g kyslej kapusty

1 malú mrkvu

Bravčovú masť

1 ks klobásy

100 g slaniny

Mletú červenú papriku

Rascu

Čierne mleté korenie

Kyslú smotanu

Postup:

 

 

Do hrnca si dáme variť nové zemiaky v šupke.

Keď sú uvarené, scedíme a ošúpeme.

Na bravčovej masti si opražíme nakrájanú cibuľu.

 

 

Keď už má cibuľka zlatohnedú farbu, pridáme k nej nadrobno nakrájanú mrkvu.

Pridáme aj kyslú kapustu.

Dochutíme soľou a koreninami.

 

 

Na samostatnej panvici opražíme ďalšiu menšiu cibuľku, slaninku a klobásku – pridáme rascu.

Opražené mäsko pridáme do hrnca s kyslou kapustou a na záver pridáme nakrájané zemiaky.

Hrniec prikryjeme pokrievkou.

 

 

A teraz s ním zatrasieme.

Je dôležité, aby sa nám všetky suroviny premiešali.

Toto jedlo vynikajúco chutí napríklad s kyslými uhorkami.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes