plny-hrniec_transparent_negativ.png

Storočný recept na Kráľovské rezy: Keď sa naučíte starodávne lístkové cesto našich prababiek, v obchode ho už nekúpite!

K tomuto receptu ma inšpiralovala pani Ivanka, ktorej recept som už dávnejšie našla na sociálnej sieti pinterest. Vyskúšala som a neľutujem. Ide o naozaj famózny recept, ktorý má v skutočnosti už viac, ako sto rokov. Musím povedať, že odkedy poznám toto cesto, lístkové už vôbec nekupujem, robím ho podľa toho receptu – cesto z vody. Naša prababička ho volala sedlicake cesto.

Potrebujeme:

360 g polohrubej múky

360 g masla

3 lyžice vody

tmavé cesto:

6 vajec

200 g práškového cukru

50 g kakaa

70 g strúhaných orieškov

krém:

1 vrecúško vanilkového pudingového prášku (v originály sa robil puding z polohrubej múky a mlieka, ja používam pudingový prášok)

100 až 200 g práškového cukru

250 ml mlieka

1 žĺtok

250 g masla

Postup:

Biele cesto: Maslo rozdelíme na kocky a pomocou šľahača zmiešame s múkou. Po lyžiciach pridáme ľadovú vodu  a cesto dôkladne a rýchlo premiesime. Vyklopíme na dosku a ešte v rukách krátko prehnetieme – vytvarujeme bochník, ktorý zabalíme do fólie a aspoň na 2 hodiny uložíme do chladničky.

Cesto si rozdelíme na polovicu. Vystrihneme si papier na pečenie podľa veľkosti plechu  a rozvaľkáme na ňom polovicu cesta. Aj s papierom preložíme na plech, radielkom nakrájame na štvorce či obdĺžniky a všetko v rúre vyhriatej na 170 ° C doružova upečieme (cca 10 až 12 minút).

Medzitým si pripravíme tmavé cesto: Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom do peny, priemišame preosiate kakao, orechy a nakoniec jemne aj sneh z bielkov.

Zvyšok bieleho cesta si rozvaľkáme a vložíme do rovnakého plechu. Na biele cesto nalejeme tmavé cesto.
Vo vyhriatej rúre pečieme asi 25 minút.

Z pudingového prášku, mlieka a polovice cukru uvaríme puding. Keď je puding hotový, zložíme ho z plameňa a ešte do horúceho vmiešame žĺtok, dobre rozmiešame, ale už nevaríme. Prikryjeme fóliou a necháme puding vychladnúť. Nakoniec do pudingu vmiešame po lyžičkách našľahané maslo so zvyšným cukrom, všetko spolu dobre prešľaháme. Krém navrstvíme an vychladnuté tmavé cesto a prikryjeme štvorčeky cesta. Poprášime cukrom a podávame.

celý recet aj s fotopostupom nájdete na stránke Hobbymanie.tv

Najlepšie recepty na dnes