Vyhadzujete stopky jahôd? Už NIKDY to nerobte. Pravda o nich prekvapí každého!

Tiež patríte k ľuďom, ktorí stopky jahôd vyhadzujú do odpadu?

Či už si jahody dopestujete alebo ich kupujete, väčšina milovníkov jahôd robí tú istú chybu.

 

 

A to takú, že stopky jahôd vyhadzujú do odpadu.

Len málokto vie, že sú jedlé a dokonca aj zdravé. Portál smakosze poradil, ako ich môžete spracovať.

Čo robiť so stopkami jahôd?

Jahodové stopky najčastejšie odtrhávame, pričom na plodoch ostáva zelený „pupok“.

 

 

V elegantnejšej verzii ich odrežete spolu s hornou časťou ovocia.

Stopky jahôd sú však veľmi výživné – obsahujú vlákninu, vitamíny C a K, železo, vápnik a množstvo antioxidantov.

Preto je škoda, aby končili v odpade.

Stopky preto nevyhadzujeme, ale používame na iné účely.

Samozrejme, pamätajte na to, že jahody sú silný alergén a ich zelené časti môžu tiež spôsobiť alergické reakcie.

Pred podávaním jahodového čaju, šalátu alebo toniku sa preto uistite, komu ho podávate.

Jedlé stonky jahôd

 

 

Čerstvé zelené časti jahôd sa dajú jednoducho zjesť.

Niektorí ich pridávajú do šalátov a to je skvelý nápad.

Vtedy je ideálne odrezať ich aj s kúskom jahody.

Potom stonky nasekajte nadrobno a spojte ich napríklad s rukolou.

Do jahodového šalátu sa výborne hodí feta syr, špargľa, balzamikový ocot alebo trocha jablčného octu.

Z jahôd si môžete vyrobiť aj jahodový ocot.

Stačí ak na ne nalejete vínny alebo jablčný ocot, prípadne aj liehový ocot a pridajte asi ⅓ šálky cukru.

 

 

A ak ich zasypete len cukrom – po pár dňoch získate dokonalý jahodový sirup.

Jahodový čaj a tonikum

Stonky jahôd možno odrezať aj s kúskami ovocia alebo bez nich a sušiť na slnku alebo v sušičke ovocia.

Po zaliatí vriacou vodou vytvoria aromatický nálev.

 

 

Zopár ich teda môžete pridať do čierneho čaju, aby ho naplnili vôňou alebo vo väčšom množstve bez akýchkoľvek prísad, aby ste získali čistý jahodový nálev.

Tento nálev je možné použiť aj zvonka.

Antioxidanty a vitamíny pomôžu pri kožných problémoch a dodajú pokožke zdravý vzhľad.

 

 

V tomto prípade si môžete pripraviť silnejší nálev.

Sušené stonky jahôd v dóze zalejte vriacou vodou len toľko, aby boli pokryté, potom ich prikryte a odložte na noc vylúhovať.

Následne preceďte, môžete dochutiť medom, aj citrónom a máte chutný a zdravý jahodový čaj.

Jahody pred konzumáciou vždy dôkladne umyte

 

 

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, či jahody umývate správne?

Žiaľ, opláchnutie pod tečúcou vodou nestačí, najmä ak ide o ovocie postriekané pesticídmi.

Aby ste si mohli vychutnať zdravé a bezpečné jahody, stojí za to poznať správny spôsob ich čistenia.

 

 

Vďaka tomu sa vyhneme škodlivým látkam a zachováme si plnú chuť a nutričné ​​hodnoty.

Prečo oplachovanie vodou nestačí?

 

 

Mnoho ľudí umýva jahody pod tečúcou vodou a myslia si, že to stačí.

Voda bohužiaľ nedokáže odstrániť všetky nečistoty z ovocia, vrátane pesticídov.

Tieto škodlivé látky môžu byť aj po dôkladnom opláchnutí na šupke jahôd stále prítomné.

Ako správne umývať jahody?

 

 

Existuje jednoduchý spôsob, ako sa zbaviť chemikálií z jahôd.

Pripravte si roztok z vody a octu.

Do misky nalejte vodu a ocot v pomere 3:1.

Namočte jahody do roztoku.

Ovocie by v ňom malo ležať asi 5 minút.

Pripravte si roztok z vody a sódy bikarbóny.

 

 

Do druhej misky nalejte vodu a na 1 liter vody pridajte 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny.

Vložte jahody do roztoku sódy bikarbóny.

Ovocie by v ňom malo zostať ďalších 5 minút.

Jahody dôkladne opláchnite čistou vodou.

 

 

Jahody osušte papierovou utierkou.

Ďalšie tipy:

Pred umývaním nezbierajte stonky jahôd.

Umyté jahody skladujte v chladničke a spotrebujte do 2-3 dní.

 

 

Ak je voda po umytí jahôd v roztoku sódy bikarbóny zakalená, je to znak toho, že ovocie bolo postriekané pesticídmi.

Prečo sa oplatí umývať jahody v roztoku s octom a sódou bikarbónou?

Ocot je kyselina, ktorá pomáha odstraňovať baktérie a plesne z ovocia.

 

 

Sóda bikarbóna má naopak alkalizujúci účinok a neutralizuje pesticídy.

Dodržiavaním týchto jednoduchých tipov môžete zabezpečiť, že vaše jahody budú čisté a bezpečné na konzumáciu.

Veľa zdravia a dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie