Príprava tohto dezertu zaberie trochu viac času, ale výsledok ulahodí aj tým najnáročnejším maškrtníkom. Vďaka výnimočnej chuti bude hlavnou hviezdou slávnostného stola. Dokonalá chuť maku a jablkovej plnky, v kombinácii s čokoládovým krémom a orechmi. Ak vám už teraz tečú slinky, tak poďme na to ;)
Potrebujeme:
Na makové cesto:
4 PL hladkej múky
150 g margarínu
8 vajec
100 g medu
150 g práškového cukru
50 g hrozienok
300 g mletého maku
mlieko podľa potreby
1 PL kakaa
1 ČL vanilkového cukru
Na orechové cesto:
1 šálka mletých vlašských orechov
5 vajec
3 PL strúhanky
3 PL hladkej múky
2/3 šálky práškového cukru
1/4 ČL prášku do pečiva
Čokoládový krém
1 bal čokoládového pudingu
2 PL cukru
450 ml mlieka
200 g oleja
3 PL vareného kondenzovaného mlieka
Jablková plnka
8 – 9 jabĺk
kôra z jedného pomaranča
2 PL kryštálového cukru
1 bal želatiny
Na poliatie
šťava z jedného pomaranča
Na dekoráciu
nasekané vlašské orechy, čokoláda
Postup:
Makové cesto
1. Ako prvé si pripravíme makové cesto. Mak zalejte mliekom a varte za stáleho miešania, kým sa mlieko takmer celé neodparí. Odstavte.
2. Margarín si vyšľahajte s cukrom pri nízkych otáčkach ručným šľahačom. Po jednom zašľahávajte žĺtky. Ďalší žĺtok pridajte vždy až keď ten predchádzajúci splynul s hmotou.
3. Pridajte múku, med, kakao, vanilkový cukor a dobre premiešajte.
4. Teraz pridajte mak a opäť dobre premiešajte.
5. Z bielkov si vyšľahajte sneh a jemne vmiešajte do cesta.
6. Formu s rozmerom 25×35 cm si vysteľte papierom na pečenie, cesto rozdeľte na dve polovice a postupne upečte v predhriatej rúre na 180 stupňoch. Pečte asi 30 – 35 minút.
Orechové cesto
1. Orechy, strúhanku, múku a prášok do pečiva zmiešajte v samostatnej miske.
2. Vaječné žĺtky si vyšľahajte s cukrom do peny.
3. Suchú zmes postupne zašľahajte do žĺtkov.
4. Bielky vyšľahajte na tuhý sneh a jemne primiešajte do cesta.
5. Cesto vložte do formy, ktorú ste si vystlali papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre pri 180 stupňoch po dobu 25 minút.
6. Vyberte z rúry a keď korpus mierne vychladne, prevráťte ho a odstráňte papier.
Čokoládový krém
1. Puding rozrieďte v 100 ml mlieka, dobre premiešajte, aby ste sa vyhli hrudkám.
2. Zvyšok mlieka dajte do hrnca, pridajte cukor a povarte.
3. Rozmiešaný puding v mlieku nalejte do vriaceho mlieka a miešajte až kým nezhustne.
4. Krém preložte do keramickej misky, zakryte potravinárskou fóliou tak, aby fólia pokrývala celý povrch.
5. Zmäknuté maslo rozšľahajte s kondenzovaným mliekom. Po lyžičkách zašľahávajte vychladnutý puding.
Jablková plnka
1. Jablká očistite a postrúhajte na hrubom strúhadle.
2. Dajte ich do hrnca, zalejte trochou vody a varte asi 30 minút. Občas premiešajte, aby vám jablká neprihoreli.
3. Pridajte cukor a dobre premiešajte.
4. Pridajte pomarančovú kôru a želatinu (prášok). Dobre premiešajte.
Vrstvenie koláča
1. Na dno vysokej formy položte makový plát, natrite ho 2/3 čokoládového krému a prikryte orechovým plátom.
2. Pokvapkajte pomarančovou šťavou a navrstvite teplú jablkovú plnku.
3. Navrch jablkovej plnky položte druhý makový plát a natrite zvyšok krému.
4. Krém posypte nasekanými orechmi a kúskami čokolády.
5. Vložte na niekoľko hodín do chladničky, studený dezert nakrájajte a podávajte. Dobrú chuť!