Štedrý makovo-jablkový sen s orechmi: Tento koláč ulahodí aj tým najnáročnejším – tromfne aj drahé torty!

Príprava tohto dezertu zaberie trochu viac času, ale výsledok ulahodí aj tým najnáročnejším maškrtníkom. Vďaka výnimočnej chuti bude hlavnou hviezdou slávnostného stola. Dokonalá chuť maku a jablkovej plnky, v kombinácii s čokoládovým krémom a orechmi. Ak vám už teraz tečú slinky, tak poďme na to ;)

Potrebujeme:

Na makové cesto:   

4 PL hladkej múky

150 g margarínu

8 vajec

...

100 g medu

150 g práškového cukru

50 g hrozienok

300 g mletého maku

mlieko podľa potreby

1 PL kakaa

1 ČL vanilkového cukru

Na orechové cesto:

1 šálka mletých vlašských orechov

5 vajec

3 PL strúhanky

3 PL hladkej múky

2/3 šálky práškového cukru

1/4 ČL prášku do pečiva

Čokoládový krém

1 bal čokoládového pudingu

2 PL cukru

450 ml mlieka

200 g oleja

3 PL vareného kondenzovaného mlieka

Jablková plnka

8 – 9 jabĺk

kôra z jedného pomaranča

2 PL kryštálového cukru

1 bal želatiny

Na poliatie

šťava z jedného pomaranča

Na dekoráciu

nasekané vlašské orechy, čokoláda

Postup:

Makové cesto

1. Ako prvé si pripravíme makové cesto. Mak zalejte mliekom a varte za stáleho miešania, kým sa mlieko takmer celé neodparí. Odstavte.

2. Margarín si vyšľahajte s cukrom pri nízkych otáčkach ručným šľahačom. Po jednom zašľahávajte žĺtky. Ďalší žĺtok pridajte vždy až keď ten predchádzajúci splynul s hmotou.

3. Pridajte múku, med, kakao, vanilkový cukor a dobre premiešajte.

4. Teraz pridajte mak a opäť dobre premiešajte.

5. Z bielkov si vyšľahajte sneh a jemne vmiešajte do cesta.

6. Formu s rozmerom 25×35 cm si vysteľte papierom na pečenie, cesto rozdeľte na dve polovice a postupne upečte v predhriatej rúre na 180 stupňoch. Pečte asi 30 – 35 minút.

Orechové cesto

1. Orechy, strúhanku, múku a prášok do pečiva zmiešajte v samostatnej miske.

2. Vaječné žĺtky si vyšľahajte s cukrom do peny.

3. Suchú zmes postupne zašľahajte do žĺtkov.

4. Bielky vyšľahajte na tuhý sneh a jemne primiešajte do cesta.

5. Cesto vložte do formy, ktorú ste si vystlali papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre pri 180 stupňoch po dobu 25 minút.

6. Vyberte z rúry a keď korpus mierne vychladne, prevráťte ho a odstráňte papier.

Čokoládový krém

1. Puding rozrieďte v 100 ml mlieka, dobre premiešajte, aby ste sa vyhli hrudkám.

2. Zvyšok mlieka dajte do hrnca, pridajte cukor a povarte.

3. Rozmiešaný puding v mlieku nalejte do vriaceho mlieka a miešajte až kým nezhustne.

4. Krém preložte do keramickej misky, zakryte potravinárskou fóliou tak, aby fólia pokrývala celý povrch.

5. Zmäknuté maslo rozšľahajte s kondenzovaným mliekom. Po lyžičkách zašľahávajte vychladnutý puding.

Jablková plnka

1. Jablká očistite a postrúhajte na hrubom strúhadle.

2. Dajte ich do hrnca, zalejte trochou vody a varte asi 30 minút. Občas premiešajte, aby vám jablká neprihoreli.

3. Pridajte cukor a dobre premiešajte.

4. Pridajte pomarančovú kôru a želatinu (prášok). Dobre premiešajte.

Vrstvenie koláča

1. Na dno vysokej formy položte makový plát, natrite ho 2/3 čokoládového krému a prikryte orechovým plátom.

2. Pokvapkajte pomarančovou šťavou a navrstvite teplú jablkovú plnku.

3. Navrch jablkovej plnky položte druhý makový plát a natrite zvyšok krému.

4. Krém posypte nasekanými orechmi a kúskami čokolády.

5. Vložte na niekoľko hodín do chladničky, studený dezert nakrájajte a podávajte. Dobrú chuť!