Ľahšia verzia klasického jablkového koláča, ktorý robievame vždy na fašiangy. Výborný a jednoduchý koláčik!
Potrebujeme na 24 x 36 cm plech
cesto:
50 dkg hl. múky
20 dkg kr cukru
25 dkg masla alebo margarínu,
štipka soli
3 žĺtky
1 balenie prášku do pečiva
nastrúhanú citrónovú kôru
3-4 lyžice kyslej smotany,
náplň:
1,5 kg jabĺk
30 g masla
100 g cukru
1/2 balenia vanilkového pudingového prášku
3 bielky
Postup:
Zmiešame všetky prísady na cesto a vypracujeme jednotné cesto. Rozdeľte cesto tak, aby jedna časť bola o niečo väčšia.
Väčšiu časť uložíme do chladničky, menšiu do mrazničky. Cesto nemusí byť úplne zmrznuté (hoci to nie je problém), ale dôležité je, aby dobre stuhlo.
Jablká očistíme, nakrájame nadrobno a zmiešame s cukrom, dáme na plameň a necháme chvíľu rozvariť. Pudingový prášok rozmiešame s malým množstvom vody, pridáme k jablkám a miešame do zhustnutia. Necháme vychladnúť a do hmoty vmiešame aj zmäknuté maslo. Sneh potom zľahla premiešame s vychladnutou jablkovou náplňou.
Na cesto navrstvíme náplň a hore nastrúhame cesto z mrazničky. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov dozlatista. Po upečení poprášime práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: citromhab