Koláč na Štedrý večer. Takýto pečieme už celé roky, cesto je veľmi podobné lineckému cestu.
Potrebujeme:
400 g hl. múka
250 g maslo
100 g cukor
4 žĺtok
450 g Džem (malina, ríbezľa, alebo šípka)
Na vrch:
4 bielky
200 g kr. cukor
200 g mletých lieskovcov
Postup:
Múku nasypeme na pracovnú dosku. Prisypeme 100 g cukru a maslo nakrájané na malé kocky. Uprostred tejto sypkej zmesi spravíme jamku a rozbijeme do nej žĺtky. Všetko spracujte na jednotné cesto. Necháme v chladničke 1 hodinu – ja balím do fólie.
Vychladnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a navrstvíme ho na pripravený, veľký plech na pečenie. Na cesto rozotrieme kyselkavý džem. Vo vyhriatej rúre na 180 stupňov pečieme 15 minút.
Bielky ušľaháme na tuhý sneh a pridáme doň cukor a orechy – namleté lieskovce (prípadne vlašské orechy). Rozotrieme ho na vrch koláča a pečieme ešte asi 15 minút – kým sneh nezružovie.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: chefkoch