Lahodný drobený jablkový koláčik: Jeden kúsok nikdy nestačí a na tanierikoch neostane ani omrvinka!

1495 0

Tento chutný jablkový koláčik podľa receptu z youtube budete chcieť mať na stole každý deň. Cesto je krehké, náplň šťavnatá a to z neho robí naozaj prvotriednu dobrotu!

Potrebujeme:

plech s rozmerom 20 x 26 cm

Na cesto

100 g kyslej smotany

50 g slnečnicového oleja

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 PL bravčovej masti

1 vajce

200 g kryštálového cukru

štipku soli

400 g preosiatej hladkej múky

1 balíček prášku do pečiva

1 balíček vanilínového cukru

Na plnku

5 – 6 jabĺk

2 – 3 PL kryštálového cukru

1 ČL kukuričného škrobu

škoricu

voliteľné: sirup

Postup:

Do misky si dáme kyslú smotanu, pridáme slnečnicový olej, rozpustenú masť, vyšľahané vajíčko, štipku soli, cukor a dobre premiešame. Ak nemáte masť, môžete pridať trochu viac kyslej smotany a oleja. Do tejto hmoty postupne zapracujeme preosiatu múku s práškom do pečiva a vanilínovým cukrom. Vymiesime hladké nelepivé cesto.

Pripravíme si jablká na plnku. Umyjeme ich, očistíme a nakrájame na plátky. Zoberieme si cesto, rozdelíme ho na dve časti – jednu väčšiu a jednu menšiu. Väčšiu časť cesta vyvaľkáme na papieri na pečenie na veľkosť plechu.

Cesto preložíme na plech a vyformujeme boky na výšku asi 1,5 – 2 cm. Navrch naukladáme plátky jabĺk – nešetríme, aby bola plnka bohatá a šťavnatá.

Pre zaujímavejšiu chuť môžete poliať jablká napríklad malinovým sirupom, ale nie je to potrebné. Úplne postačí, ak ich posypete škoricou.

Teraz si zmiešame cukor s trochou škrobu, aby nám z koláča nevytekala šťava a posypeme jablká.

Vrch koláča pokryjeme druhou časťou cesta, ktoré natrháme na malé kúsky a rovnomerne navrstvíme.

Takto pripravený koláč vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C asi 30 – 35 minút.

Koláč necháme úplne vychladnúť, nakrájame a môžeme podávať. Prajeme dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

Témy:


Pridajte svoj komentár