Tento chutný jablkový koláčik podľa receptu z youtube budete chcieť mať na stole každý deň. Cesto je krehké, náplň šťavnatá a to z neho robí naozaj prvotriednu dobrotu!
Potrebujeme:
plech s rozmerom 20 x 26 cm
Na cesto
100 g kyslej smotany
50 g slnečnicového oleja
1 PL bravčovej masti
1 vajce
200 g kryštálového cukru
štipku soli
400 g preosiatej hladkej múky
1 balíček prášku do pečiva
1 balíček vanilínového cukru
Na plnku
5 – 6 jabĺk
2 – 3 PL kryštálového cukru
1 ČL kukuričného škrobu
škoricu
voliteľné: sirup
Postup:
Do misky si dáme kyslú smotanu, pridáme slnečnicový olej, rozpustenú masť, vyšľahané vajíčko, štipku soli, cukor a dobre premiešame. Ak nemáte masť, môžete pridať trochu viac kyslej smotany a oleja. Do tejto hmoty postupne zapracujeme preosiatu múku s práškom do pečiva a vanilínovým cukrom. Vymiesime hladké nelepivé cesto.
Pripravíme si jablká na plnku. Umyjeme ich, očistíme a nakrájame na plátky. Zoberieme si cesto, rozdelíme ho na dve časti – jednu väčšiu a jednu menšiu. Väčšiu časť cesta vyvaľkáme na papieri na pečenie na veľkosť plechu.
Cesto preložíme na plech a vyformujeme boky na výšku asi 1,5 – 2 cm. Navrch naukladáme plátky jabĺk – nešetríme, aby bola plnka bohatá a šťavnatá.
Pre zaujímavejšiu chuť môžete poliať jablká napríklad malinovým sirupom, ale nie je to potrebné. Úplne postačí, ak ich posypete škoricou.
Teraz si zmiešame cukor s trochou škrobu, aby nám z koláča nevytekala šťava a posypeme jablká.
Vrch koláča pokryjeme druhou časťou cesta, ktoré natrháme na malé kúsky a rovnomerne navrstvíme.
Takto pripravený koláč vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C asi 30 – 35 minút.
Koláč necháme úplne vychladnúť, nakrájame a môžeme podávať. Prajeme dobrú chuť!
Video návod: