plny-hrniec_transparent_negativ.png

Starý recept na strihaný závin: Babičkin obrúsok!

Starý recept na výborný makový závin, ktorý vyzerá ako torta.

Starý recept na výborný makový závin, ktorý vyzerá ako torta.

Potrebujeme:

250 g polohrubej múky

1 vajce

25 g čerstvého droždia

235 ml mlieka

55 g kr. cukru

25 g masla

55 ml oleja

štipku soli

Náplň:

1 šálka celého maku

Mlieko

Cukor podľa chuti

Postup:

Do teplého mlieka pridáme droždie 1 lyžicu cukru a necháme vyjsť kvások. Do inej misky preosejeme múku, pridáme zvyšný cukor, soľ, olej, zmäknuté maslo, vajce, kvások a vypracujeme cesto. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

Na náplň si mak povaríme v osladenom mlieku, aby zmäkol. Potom necháme vychladnúť.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika – hrúbka cca 0,5 cm.

Na cesto rovnomerne navrstvíme náplň. Zavinieme a závin stočíme tak, aby sa oba konce dotýkali. Preložíme na pelch vystlaný papierom na pečenie. Teraz vezmeme nožnice (ostré a pomastené olejom) a závin nastriháme (viď. obrázok). Nastrihnuté pásiky rozložíme striedavo na obe strany – vďaka tomu nám vznikne pekný tvar.

Necháme 20 minút podkysnúť. Potrieme vajíčkom a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 40 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes