plny-hrniec_transparent_negativ.png

Prekvapila vás nečakaná návšteva? Zachráni vás tento starý recept!

Hoci nevieme, odkiaľ pochádza názov tohoto pokrmu, jedno je zrejmé - chutí úžasne.

Veľmi chutný studený šalát alebo pomazánka, ktorá najlepšie chutí s čerstvým pečivom alebo hriankami.

 

 

Ak ešte neviete, čo pripraviť ako pohostenie pre návštevu, tento recept si určite odložte.

Hoci netuším, odkiaľ sa vzal práve tento názov, ide o skvelú pochúťku, ktorá vás zachráni vždy, keď vás prepadne hlad alebo sa objaví nečakaná návšteva.

Toto pohostenie určite zachutí každému, inšpiráciu naň sme našli u pani Romany K.

Je to rýchle, jednoduché a buďte si istí, že vám nebude stačiť ani najväčšia miska, akú doma máte.

 

 

 

My túto nátierku voláme „Plná misa“ ale možno ju poznáte aj pod názvom „Slonie žrádlo“.

U nás nikdy nezvýši ani omrvinka z tejto domácej dobroty.

Potrebujeme:

300 g jemnej salámy, alebo šunky nakrájanej nadrobno

200 g tvrdého syra

4 vajcia uvarené natvrdo a nastrúhané, prípadne nakrájané nadrobno

1 nakrájanú cibuľu (môže byť pokojne aj väčší kus)

2 ks nakladaných uhoriek nakrájaných nadrobno

3 lyžice rastlinného oleja

3 lyžice horčice

1 lyžicu worcesterskej omáčky

1 lyžicu sójovej omáčky

Majonézu, smotanu alebo jogurt podľa chuti

Soľ

Čierne mleté korenie

Voliteľné:

Paradajky

Kápia

Mrva

Sterilizované šampiňóny

Postup:

 

 

Najskôr si uvaríme vajcia natvrdo.

Necháme vychladnúť a následne ošúpeme.

 

 

Vajcia nastrúhame na hrubom strúhadle, alebo nakrájame najemno.

Šunku nakrájame nadrobno alebo nastrúhame do misy k vajciam.

Nakrájame si nadrobno aj uhorky.

 

 

Pridáme do misy spolu s nadrobno nakrájanou cibuľkou.

Nakoniec pridáme aj nastrúhaný syr.

 

 

Pripravíme si zálievku:

Olej, horčicu sójovú aj worcesterskú omáčku preložíme na plameň.

Osolíme a okoreníme.

 

 

Varíme približne 2 minúty.

Nálev necháme vychladnúť.

Následne nalejeme na zeleninovo-šunkovú zmes.

 

 

Pridáme majonézu podľa chuti.

Premiešame a môžeme podávať.

Prípadne môžeme vložiť do chladničky odležať, vtedy táto pochúťka chutí ešte lepšie.

 

 

Podľa chuti môžeme pridať ďalšie prísady ako kápiu, rajčiny, papriku, mrkvu a iné.

Ja som do svoju šalátu pridala sterilizovanú kukuricu.

Fantázii sa medze nekladú.

 

 

Ak chcete tento recept odľahčiť, namiesto majonézy môžete pridať napríklad kyslú smotanu alebo biely jogurt.

Podávame s hriankou alebo čerstvým pečivom, posypané zelenými bylinkami.

 

 

Je to skutočne veľká pochúťka.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes