Fantasticky chutný makový koláč s jablkovou plnkou.
Je neskutočne jemný, lahodný a šťavnatý vďaka jablkovej náplni
Potrebujeme:
500 g hladká múka
1 balíček kypriaci prášok
1 štipka soľ
150 g práškový cukor
250 g maslo
2 ks žĺtok
1 téglik kyslá smotana
Plnka:
1 kg postrúhané jablká (sladšie)
200 g kryštálový cukor
1 ks citrón (šťava aj kôra)
1/2 KL škorica
300 g mletý mak
trochu hrubá múka
Ďalej:
1 ks vajce na potretie cesta
trochu slivkový lekvár t
rochu práškový cukor na posypanie
Postup:
Cesto:
Vo väčšej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a práškový cukor.
Maslo nakrájame na kocky a pridáme do zmesi.
Vidličkou spracujeme mrveničku.
Pridáme žĺtky (bielky odložíme na neskôr).
A po lyžiciach zapracovávame kyslú smotanu, kým nedostaneme celistvé cesto.
Cesto zabalíme do fólie a uložíme do chladu na cca hodinu.
Medzitým si pripravíme plnku: vo veľkej panvici spolu privedieme k varu jablká, cukor, citrónovú šťavu, kôru a škoricu.
Všetko spolu dusíme zhruba 5 minút.
Kým sa neodparí šťava z jabĺk, odstavíme, rozmixujeme ponorným mixérom do hladka a do horúcej zmesi zamiešame mak a podľa potreby aj trochu hrubej múky.
Keď plnka úplne vychladne, primiešame do nej sneh z 2 bielkov.
Cesto rozdelíme na dve polovice a každú na dobre pomúčenej doske vyvaľkáme na veľkosť plechu.
Hlbší plech vystelieme papierom na pečenie.
Na dno položíme prvý plát cesta.
Potrieme lekvárom, na ten rozotrieme plnku a nakoniec uzavrieme druhým plátom cesta.
Vrch koláča pred pečením poprepichujeme vidličkou.
Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a následne pečieme v rúre rozohriatej na 180°C cca 40 minút.
Servírujeme posypaný práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)