Starý MAKOVÝ koláč s jablkami podľa babkinho receptu: Nekonečne LAHODNÝ a jemný – kráľ jesenných dezertov!

Fantasticky chutný makový koláč s jablkovou plnkou.

Je neskutočne jemný, lahodný a šťavnatý vďaka jablkovej náplni

 

 

Potrebujeme:

500 g hladká múka

...

1 balíček kypriaci prášok

1 štipka soľ

150 g práškový cukor

250 g maslo

2 ks žĺtok

1 téglik kyslá smotana

Plnka:

 

 

1 kg postrúhané jablká (sladšie)

200 g kryštálový cukor

1 ks citrón (šťava aj kôra)

1/2 KL škorica

300 g mletý mak

trochu hrubá múka

Ďalej:

1 ks vajce na potretie cesta

trochu slivkový lekvár t

rochu práškový cukor na posypanie

Postup:

Cesto:

 

 

Vo väčšej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a práškový cukor.

Maslo nakrájame na kocky a pridáme do zmesi.

Vidličkou spracujeme mrveničku.

 

 

Pridáme žĺtky (bielky odložíme na neskôr).

A po lyžiciach zapracovávame kyslú smotanu, kým nedostaneme celistvé cesto.

Cesto zabalíme do fólie a uložíme do chladu na cca hodinu.

 

 

Medzitým si pripravíme plnku: vo veľkej panvici spolu privedieme k varu jablká, cukor, citrónovú šťavu, kôru a škoricu.

Všetko spolu dusíme zhruba 5 minút.

Kým sa neodparí šťava z jabĺk, odstavíme, rozmixujeme ponorným mixérom do hladka a do horúcej zmesi zamiešame mak a podľa potreby aj trochu hrubej múky.

 

 

Keď plnka úplne vychladne, primiešame do nej sneh z 2 bielkov.

Cesto rozdelíme na dve polovice a každú na dobre pomúčenej doske vyvaľkáme na veľkosť plechu.

Hlbší plech vystelieme papierom na pečenie.

Na dno položíme prvý plát cesta.

Potrieme lekvárom, na ten rozotrieme plnku a nakoniec uzavrieme druhým plátom cesta.

 

 

Vrch koláča pred pečením poprepichujeme vidličkou.

Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a následne pečieme v rúre rozohriatej na 180°C cca 40 minút. 

Servírujeme posypaný práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn