plny-hrniec_transparent_negativ.png

Starý chlieb, ani rožky už NIKDY nevyhadzujte: LACNÝ a jednoduchý trik, vďaka ktorému budú HNEĎ ako čerstvé!

Pôvod chleba siaha do raných štádií ľudskej histórie.

Odhaduje sa, že spolu s olejom a nápojmi to bola jedna z prvých potravín spracovaných človekom na konzumáciu.

Veď kto by nemiloval čerstvý chlieb priamo z pece?

 

 

Žiaľ, je to jedlo, ktoré v krátkom čase stratí čerstvosť a stvrdne.

Našťastie však existuje tento trik, ktorý odporúča aj portál minutouno, vďaka ktorému môže byť chlieb znovu ako čerstvý. 

Funguje to aj na pečivo. 

Väčšinou, keď chlieb alebo pečivo stvrdne, ho šetrné gazdinky použijú aspoň na strúhanku a ostatní ho vyhodia.

Existuje však trik, ktorý obnoví jeho vôňu, textúru, aj chuť. 

Ako urobiť starý chlieb opäť mäkkým?

 

 

Čo budeme potrebovať?

staršie pečivo alebo chlieb

papierové obrúsky (neparfumované)

alobal

1-2 kúsky zelerovej stonky

rúru alebo mikrovlnku

Mikrovlnková metóda:

 

 

Táto metóda je najrýchlejšia a zároveň oživí vaše pečivo na najdlhšiu dobu spomedzi všetkých metód.

Papierový obrúsok navlhčíme a vytlačíme z neho toľko vody, koľko sa dá.

Potom doňho zabalíme kus pečiva alebo chlieb a vložíme ho do mikrovlnky.

Zapneme na 10 sekúnd pri najvyššom výkone, potom vyberieme a papierový obrúsok odstránime.

Hotovo!

Metóda v rúre:

 

 

Táto metóda síce trvá o niečo dlhšie, avšak funguje rovnako skvele.

Rúru nastavíme na 150 stupňov.

Pečivo alebo chlieb zabalíme do kusu alobalu tak, aby bol pokrytý celú povrch.

 

 

Vložíme do rúry na 5-20 minút v závislosti od toho, aký veľký kus pečiva potrebujem oživiť.

Na malé kúsky postačí 5 minút, zatiaľ čo väčšie budú potrebovať minimálne 15-20 minút.

Pečivo z rúry vyberieme a necháme vychladnúť zabalené v alobale.

Po vychladnutí hliníkovú fóliu odstránime a môžeme servírovať.

Zelerová metóda:

 

 

Táto metóda trvá spomedzi všetkých najdlhšie, no jej výsledky sú tiež skvelé.

Najlepšie funguje na nakrájaný chlieb, ale pomôže aj pri staršom bochníku, ktorý je vcelku.

Potrebujeme 1-2 kúsky zelerovej stonky, na väčšie pečivo odporúčame 2 stonky.

Stonky vložíme do vrecka k pečivu, uzavrieme a vložíme na noc do chladničky.

Ráno môžeme vidieť, že stonky sú suché, pretože vlhkosť, ktorú obsahujú, odovzdali pečivu.

Táto metóda nie je vhodná na pečivo, ktoré je tvrdé na kosť – tam odporúčame 1. metódu, prípadne 2. metódu s tým, že pečivo pred vložením do alobalu pokvapkáme trochou vody.

Na krájaný chlieb

 

 

Ak máte len jeden alebo dva kúsky chleba, poslúži vám panvica.

Dajte panvicu na sporák a keď je horúca, postriekajte ju trochou vody.

Položte chlieb a prikryte ju pokrievkou. 

Nechajte asi 3 minúty pôsobiť a odstráňte.

Vlhkosť sa postará o to, aby bol váš chlieb opäť mäkký a nadýchaný.

Tipy ako uchovať chlieb dlhšie čerstvý

 

 

Neskladujte chlieb v plastových vreckách!

Materiál neprepúšťa vzduch a zachytáva vlhkosť vo vnútri, čo podporuje rast plesní.

Chlieb skladujte v papierových vreckách, pričom dbajte na to, aby bol celý zakrytý, aby odkryté časti nestvrdli.

Nenechávajte vrecko s chlebom v blízkosti horúcich priestorov vo vašej kuchyni, ako je sporák alebo rúra.

Použite látkové vrecko alebo kúsky zabaľte do čistej kuchynskej utierky, aby nestratili chrumkavú textúru.

Ak chceme, aby vydržal oveľa dlhšie, jednou z možností je zmraziť ho.

Keď ho chcete jesť, nechajte ho rozmraziť pri izbovej teplote.

Recept zo starého chleba

 

 

Ak ste v špajzy našli starší chlebík, ktorý už ani zďaleka nie je taký chrumkavý a chutný, poradíme vám skvelý tip, ako z neho vykúzliť večeru eňo-ňuňo.

Stačí pozrieť do chladničky, vybrať pár prísad, ktoré máte poruke, urobiť do chlebíka zárezy, naplniť a šup do rúry.

Výborná večera alebo pohostenie pre návštevy je na svete!

Potrebujeme:

3 vajcia uvarené natvrdo

 

 

pikantnú salámu (cca 70 g)

šunku (cca 100 g)

slaninku (cca 100 g)

1 červenú cibuľu nakrájanú

200 g syra (môžeme použiť rôzne druhy syra)

paradajky, papriku, kečup…

Na vrch:

strúhaný syr

rozpustené maslo

petržlenovú vňať alebo zelenú cibuľku

Postup:

Na povrchu chlebíka urobíme hlboké zárezy priečne aj pozdĺžne tak, aby sme ho celkom neprezerali.

Teraz do zárezov naplníme prísady, ktoré sme si prichystali – môžete požiť čokoľvek, čo máte poruke.

 

 

Neváhajte pridať aj plátky zeleniny (paradajky, papriku a pod.).

Chlebík preložíme do zapekacej misy vystlanej papierom na pečenie.

Povrch potrieme maslom, posypeme syrom – môžeme pridať aj zelené bylinky.

Prikryjeme alobalom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút.

 

 

Potom alobal zložíme a necháme ešte 10-15 minút zapiecť.

Prajeme vám dobrú chuť! 

 

Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes