Staromaďarský marhuľový koláč: Nesmierne chutný a rýchly recept podľa prababičiek, tromfne aj kysnuté koláče!

8124

Tento koláč je zo starej knihy maďarských marhuľových receptov. ktorý spracovala pani Danica zo stánky napadovy.blog.

Oplatí sa vyskúšať, je naozaj vynikajúci a môžete si ho vylepšiť presne podľa vašich predstáv.

V pôvodnom recepte je namiesto prášku do pečiva uvedený vínny kameň a chýba citrón (ale odporúčam pridať ho, marhuliam pridá na chuti).

Koláč je veľmi lahodný a svieži.

Potrebujeme:

Cesto:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

250 g masla

1 šálka kr. cukru

3 šálky hladkej múky

1 lyžička prášku do pečiva

2 vajcia

Náplň:

1 kg marhúľ

0,2 šálky kr cukru

Citrónovú šťavu (ja pridávam ale v pôvodom recepte nie ej)

Na vrch:

25 g vychladeného masla

1 žĺtok

3 lyžice kr. cukru

Postup:

Vložte všetky ingrediencie na cesto preložte do misky a premiešajte mixérom.

Hmotu potom preložte na pomúčený stôl a rýchlo premieste, rozdeľte na dve časti a vložte do chladničky.

Umyte marhule, nakrájajte na kúsky.

Pridajte 100 g kr cukru a citrónovú šťavu. Zmiešajte a nechajte odstáť.

Plech s rozmermi 22×27 cm vyložte papierom na pečenie, alebo vymastite maslom.

1 časť cesta vyklopíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a navrstvíme na plech – popicháme vidličkou.

V rúre vyhriatej na 200 stupňov pečieme 10-15 minút.

Marhuľovú hmotu môžeme nechať tak, ako je, ja zvyknem pridať aj rozdvených piškót, alebo 1 bal. Zlatého klasu, ale je len na vás, ako si náplň vylepšíte.

Náplň navrstvíme na predpečené cesto a na vrch navrstvíme zvyšné cesto.

Potrieme vaječným žĺtkom, posypeme cukrom a na vrch rozložíme plátky masla.

Pri teplote 180 stupňov pečieme ešte 40 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Témy:


Pridajte svoj komentár