Staromaďarský marhuľový koláč: Nesmierne chutný a rýchly recept podľa prababičiek, tromfne aj kysnuté koláče!

9534 0

Tento koláč je zo starej knihy maďarských marhuľových receptov. ktorý spracovala pani Danica zo stánky napadovy.blog.

Oplatí sa vyskúšať, je naozaj vynikajúci a môžete si ho vylepšiť presne podľa vašich predstáv.

V pôvodnom recepte je namiesto prášku do pečiva uvedený vínny kameň a chýba citrón (ale odporúčam pridať ho, marhuliam pridá na chuti).

Koláč je veľmi lahodný a svieži.

Potrebujeme:

Cesto:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

250 g masla

1 šálka kr. cukru

3 šálky hladkej múky

1 lyžička prášku do pečiva

2 vajcia

Náplň:

1 kg marhúľ

0,2 šálky kr cukru

Citrónovú šťavu (ja pridávam ale v pôvodom recepte nie ej)

Na vrch:

25 g vychladeného masla

1 žĺtok

3 lyžice kr. cukru

Postup:

Vložte všetky ingrediencie na cesto preložte do misky a premiešajte mixérom.

Hmotu potom preložte na pomúčený stôl a rýchlo premieste, rozdeľte na dve časti a vložte do chladničky.

Umyte marhule, nakrájajte na kúsky.

Pridajte 100 g kr cukru a citrónovú šťavu. Zmiešajte a nechajte odstáť.

Plech s rozmermi 22×27 cm vyložte papierom na pečenie, alebo vymastite maslom.

1 časť cesta vyklopíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a navrstvíme na plech – popicháme vidličkou.

V rúre vyhriatej na 200 stupňov pečieme 10-15 minút.

Marhuľovú hmotu môžeme nechať tak, ako je, ja zvyknem pridať aj rozdvených piškót, alebo 1 bal. Zlatého klasu, ale je len na vás, ako si náplň vylepšíte.

Náplň navrstvíme na predpečené cesto a na vrch navrstvíme zvyšné cesto.

Potrieme vaječným žĺtkom, posypeme cukrom a na vrch rozložíme plátky masla.

Pri teplote 180 stupňov pečieme ešte 40 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Témy:


Pridajte svoj komentár