Staromaďarský makový koláč – tromfne aj kysnutý závin: Kto má rád mak, nebude si vedieť vynachváliť, na Veľkú noc nesmie chýbať!

Starodávny koláč zo zemiakového cesta a makovej náplne, je úžasný. Recept mám z časopisu :-)

Potrebujeme:

Cesto:

300 g varené zemiaky
300 g hladká múka
1/2 kypriaci prášok
100 g cukor múčka
štipka soli
1 vajce
120 g maslo

Plnka:

200 g mletý mak
250 ml kyslá smotana
100 g cukor krupica
trocha škorice, trocha citrónovej kôry
3 vajcia
1 vajce na potretie

Postup:

Uvarené zemiaky postrúhame, pridáme múku s kypriacim práškom, cukor, štipku soli, vajcia a maslo. Vypracujeme cesto.
Pripravíme makovú náplň: mletý mak zmiešame so smotanou, cukrom a štipkou škorice. Zmes krátko povaríme a necháme vychladnúť. Potom pridáme žĺtky a vmiešame ušľahaný sneh z bielkov.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Cesto rozdelíme na tri diely a z každého dielu vyvaľkáme placku. Jednu položíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme makovou plnkou, prikryjeme druhou, znovu natrieme plnku, prikryjeme treťou plackou a tú potrieme rozšľahaným vajcom. Koláč upečieme doružova.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)