Staromaďarský makový koláč – tromfne aj kysnutý závin: Kto má rád mak, nebude si vedieť vynachváliť, u nás na stole nesmie chýbať!

Starodávny koláč zo zemiakového cesta a makovej náplne, je úžasný.

Recept mám z časopisu :-)

 

 

Potrebujeme:

Cesto:

...

300 g varené zemiaky

300 g hladká múka

1/2 kypriaci prášok

100 g cukor múčka

štipka soli

1 vajce

120 g maslo

Plnka:

200 g mletý mak

250 ml kyslá smotana

100 g cukor krupica

trocha škorice, trocha citrónovej kôry

3 vajcia

1 vajce na potretie

Postup:

Uvarené zemiaky postrúhame.

 

 

Pridáme múku s kypriacim práškom, cukor, štipku soli, vajcia a maslo.

Vypracujeme cesto.

Pripravíme makovú náplň:

Mletý mak zmiešame so smotanou, cukrom a štipkou škorice.

 

 

Zmes krátko povaríme a necháme vychladnúť.

Potom pridáme žĺtky a vmiešame ušľahaný sneh z bielkov.

 

 

Cesto rozdelíme na tri diely a z každého dielu vyvaľkáme placku.

Jednu položíme na plech vyložený papierom na pečenie.

Potrieme makovou plnkou.

 

 

Prikryjeme druhou, znovu natrieme plnku.

Prikryjeme treťou plackou a tú potrieme rozšľahaným vajcom.

Koláč upečieme doružova.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay