Staromaďarský jablkový koláč: Jablká sa nestrúhajú a to cesto tromfne aj linecké – nesmierne rýchly a výborný koláč prababičiek!

3031

Tento koláč robila ešte moja prababka, tá ho vlastne aj priniesla do našej rodiny. Mám ho už roky poznačený ako staromaďarský koláč. A recept je naozaj veľmi starý. Cesto je fantastické, môžete ho použiť aj v kombinácií s inou plnkou. Dá sa vyvaľkať naozaj na tenúčko.

Potrebujeme:

Cesto:

30 dkg hladkej múky

½ prášku do pečiva

10 dkg práškového cukru

12 dkg masla alebo Hery

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 vajcia

2 lyžice kyslej smotany

Jablková náplň:

1 kg jabĺk,

20 dkg cukru

1 lyžička škorice

Kvapka rumu (ak máte)

Postup:

Na doske vypracujeme cesto, rozdelíme na 2 diely a rozvaľkáme. Jeden diel pomocou valčeka prenesieme na slabo vymastený plech, potrieme vychladnutú jablkovú náplňou, pokryjeme druhým dielom cesta, popicháme vidličkou, potrieme vajcom a upečieme na 180 ° C asi 25 minút. (v prípade potreby môžeme do cesta pridať viac múky, alebo naopak smotanu).

Jablková náplň: Jablká ošúpeme a pokrájame na plátky. Posypeme cukrom a podusíme (bez vody). Potom pridáme škoricu a do vychladnutých jabĺk môžeme priliať trošku rumu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Témy:


Pridajte svoj komentár