plny-hrniec_transparent_negativ.png

Staromaďarský jablkový koláč: Jablká sa nestrúhajú a to cesto tromfne aj linecké – nesmierne rýchly a výborný koláč prababičiek!

Tento koláč robila ešte moja prababka, tá ho vlastne aj priniesla do našej rodiny. Mám ho už roky poznačený ako staromaďarský koláč. A recept je naozaj veľmi starý. Cesto je fantastické, môžete ho použiť aj v kombinácií s inou plnkou. Dá sa vyvaľkať naozaj na tenúčko. 

Tento koláč robila ešte moja prababka, tá ho vlastne aj priniesla do našej rodiny.

 

 

Mám ho už roky poznačený ako staromaďarský koláč. A recept je naozaj veľmi starý.

Cesto je fantastické, môžete ho použiť aj v kombinácií s inou plnkou.

Dá sa vyvaľkať naozaj na tenúčko.

Potrebujeme:

Cesto:

30 dkg hladkej múky

½ prášku do pečiva

10 dkg práškového cukru

12 dkg masla alebo Hery

2 vajcia

2 lyžice kyslej smotany

Jablková náplň:

 

 

1 kg jabĺk,

20 dkg cukru

1 lyžička škorice

Kvapka rumu (ak máte)

Postup:

 

Zmiešame si všetky prísady na cesto.

 

Na doske vypracujeme cesto.

Cesto si rozdelíme na 2 približne rovnaké diely.

Každý diel si na doske rozvaľkáme.

 

 

Jeden diel pomocou valčeka prenesieme na slabo vymastený plech.

Potrieme vychladnutú jablkovú náplňou.

Pokryjeme druhým dielom cesta.

 

 

Popicháme vidličkou, potrieme vajcom.

Upečieme na 180 ° C asi 25 minút. (v prípade potreby môžeme do cesta pridať viac múky, alebo naopak smotanu).

Jablková náplň:

 

 

Jablká ošúpeme a pokrájame na plátky.

Posypeme cukrom a podusíme (bez vody).

Potom pridáme škoricu a do vychladnutých jabĺk môžeme priliať trošku rumu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes