Tento koláč robila ešte moja prababka, tá ho vlastne aj priniesla do našej rodiny. Mám ho už roky poznačený ako staromaďarský koláč. A recept je naozaj veľmi starý. Cesto je fantastické, môžete ho použiť aj v kombinácií s inou plnkou. Dá sa vyvaľkať naozaj na tenúčko.
Potrebujeme:
Cesto:
30 dkg hladkej múky
½ prášku do pečiva
10 dkg práškového cukru
12 dkg masla alebo Hery
2 vajcia
2 lyžice kyslej smotany
Jablková náplň:
1 kg jabĺk,
20 dkg cukru
1 lyžička škorice
Kvapka rumu (ak máte)
Postup:
Na doske vypracujeme cesto, rozdelíme na 2 diely a rozvaľkáme. Jeden diel pomocou valčeka prenesieme na slabo vymastený plech, potrieme vychladnutú jablkovú náplňou, pokryjeme druhým dielom cesta, popicháme vidličkou, potrieme vajcom a upečieme na 180 ° C asi 25 minút. (v prípade potreby môžeme do cesta pridať viac múky, alebo naopak smotanu).
Jablková náplň: Jablká ošúpeme a pokrájame na plátky. Posypeme cukrom a podusíme (bez vody). Potom pridáme škoricu a do vychladnutých jabĺk môžeme priliať trošku rumu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)