Staromaďarské palacinky Gundel – cesto tromfne všetky ostatné recepty: Kto má rád palacinky, toto si nebude vedieť vynachváliť-čo sústo to zážitok!

Ochutnali ste už maďarské palacinky Gundel? Sú nesmierne chutné a okrem jemného cesta a výbornej orechovej náplne sú najviac charakteristické jedinečnou čokoládovou polevou. Keď bduete nabudúce robiť palacinky, skúste ich podľa tohoto receptu!

Potrebujeme:

Na cesto:

100 ml mlieka osladeného vanilkovým cukrom

100 ml sýtenej minerálky

1 žĺtok

120 gramov hladkej múky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

štipku soli

olej na pečenie.

Na plnku:

50 ml šľahačkovej smotany

3 polievkové lyžice mletých orechov

60 gramov kryštálového cukru

50 ml rumu

3 polievkové lyžice hrozienok v rume

2 polievkové lyžice kandizovaného ovocia

škoricu

1 čajovú lyžičku strúhanej citrónovej kôry.

Na polevu:

35 gramov čokolády na varenie

25 gramov kakaa

1 žĺtok

30 gramov kryštálového cukru

100 ml mlieka

1 čajovú lyžičku hladkej múky

vanilkovú esenciu

50 ml smotany na šľahanie

2 čajové lyžičky rumu

Postup:

Palacinky pečieme tradičným spôsobom, plnku krátko povaríme tak, aby bola dobre rozotierateľná.

Najviac práce nám dá poleva. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu. Žĺtok klasicky vyšľaháme s väčšou časťou cukru. Smotanu so zbytkom cukru taktiež zašľaháme do pevnej šľahačky. V mlieku vymiešame do hladka múku, pridáme pár kvapiek vanilkovej esencie, rum a dáme variť. Uvarené mlieko pridáme k mäkkej čokoláde a prešľaháme. Do čokoládového mlieka preosejeme kakao so škoricou. Znovu premiešame do hladka a zapracujeme žĺtkovú penu a šľahačku. Všetko doriedime rumom a prešľaháme do hladkej konzistencie.