Ochutnali ste už maďarské palacinky Gundel? Sú nesmierne chutné a okrem jemného cesta a výbornej orechovej náplne sú najviac charakteristické jedinečnou čokoládovou polevou. Keď bduete nabudúce robiť palacinky, skúste ich podľa tohoto receptu!
Potrebujeme:
Na cesto:
100 ml mlieka osladeného vanilkovým cukrom
100 ml sýtenej minerálky
1 žĺtok
120 gramov hladkej múky
štipku soli
olej na pečenie.
Na plnku:
50 ml šľahačkovej smotany
3 polievkové lyžice mletých orechov
60 gramov kryštálového cukru
50 ml rumu
3 polievkové lyžice hrozienok v rume
2 polievkové lyžice kandizovaného ovocia
škoricu
1 čajovú lyžičku strúhanej citrónovej kôry.
Na polevu:
35 gramov čokolády na varenie
25 gramov kakaa
1 žĺtok
30 gramov kryštálového cukru
100 ml mlieka
1 čajovú lyžičku hladkej múky
vanilkovú esenciu
50 ml smotany na šľahanie
2 čajové lyžičky rumu
Postup:
Palacinky pečieme tradičným spôsobom, plnku krátko povaríme tak, aby bola dobre rozotierateľná.
Najviac práce nám dá poleva. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu. Žĺtok klasicky vyšľaháme s väčšou časťou cukru. Smotanu so zbytkom cukru taktiež zašľaháme do pevnej šľahačky. V mlieku vymiešame do hladka múku, pridáme pár kvapiek vanilkovej esencie, rum a dáme variť. Uvarené mlieko pridáme k mäkkej čokoláde a prešľaháme. Do čokoládového mlieka preosejeme kakao so škoricou. Znovu premiešame do hladka a zapracujeme žĺtkovú penu a šľahačku. Všetko doriedime rumom a prešľaháme do hladkej konzistencie.