Starodávny slávnostný koláč “Závinovník”, s náplňou makovou aj orechovou: Takéto fantastické kysnuté cesto som ešte neochutnala!

17

Pochádzam od Trenčína a tento koláčik sme zvykli robiť na sviatky. Ja som recept získala od tety Magdušky, ktorá bohužiaľ už nežije, no vždy, keď urobím tento koláčik s láskou na ňu spomínam. Voláme ho tiež závin na plechu, ale slávnostný závin.

Potrebujeme (na dva koláče):

750 g hladkej múky – preosiatej

300 g masla

25 g droždia

Štipku soli

250 ml mlieka

1 vajce

1 žĺtok

100 g kr. cukru

Náplň maková:

300 g mletého maku

150 g kr cukru

200 ml vody

Štavu a kôru z ½ citróna

1 bal. vanilkového cukru

1 lyžicu masla

1 lyžica marhuľového džemu

Orechová náplň:

300 g mletého maku

150 g kr cukru

200 ml mlieka

1 bal. vanilkového cukru

2 lyžice marhuľového ldžemu

1 lyžicu masla

Postup:

Z vlažného mlieka (100 ml), 1 lyžičky cukru a droždia necháme vyjsť kvások.

Múku zmiešame so zmäknutým maslom, v miske zmiešame zvyšné maslo s vajíčkom a vlejeme do múky, potom pridáme aj kvások. Vypracujeme jednotné hladké a pružné cesto (podľa potreby pridáme múku, alebo naopak mlieko). Cesto rozdelíme na 6 bochníčkov a necháme, prikryjeme fóliou a necháme na chladnom mieste kysnúť 3-4 hodín.

Na náplň makovú: Vodu s mliekom a cukrom preložíme na plameň a necháme zovrieť. Pridáme mak a varíme spolu 1-2 minúty. Zložíme z plameňa a keď náplň vychladne, pridáme zmäknuté maslo, vanilkový cukor, džem a citrónovú šťavu a kôru.

Presne tak isto prirpavíme aj orechovú náplň.

Teraz vezmeme cesto a na pracovnej doske rozvaľkáme každý bochník na plát (mali by byť približne rovnako veľké) s hrúbkou 3-4 mm. Začneme makovým koláčom. Na plech vystlaný papierom (25×35 cm) na pečenie uložíme prvý plát cesta, ½ makovej náplne, druhý plát cesta, zvyšok makovej náplne a posledný plát. Nakoniec potrieme žĺtkom a necháme odpočívať asi pol hodiny.

Rovnako postupujeme aj s orechovým koláčikom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 25-30 minút. Asi po 15 minútach pečenia znížim teplotu na 150 stupňov, aby sa vrch koláčika nespálil. Treba ho sledovať, pretože kedysi sa pieklo inak ako dnes a tiež každá rúra pečie inak. Môže sa vám piecť aj dlhšie, jediným spoľahlivým znakom je krásne hnedastý povrch.

Necháme vychladnúť na mriežke a môžeme podávať! :-)

Témy:


Pridajte svoj komentár