Starodávny recept na púpavový med: Takto ho pripravovali už naše babičky!

180

Púpavový med patrí k našim rodinným pokladom, v zime či v období chrípky je neoceniteľný. Navyše chutí úžasne, toto je náš rodinný recept na prípravu.

Potrebujeme:

400 rozkvitnutých kvetov púpavy

1 l vody

1,5 kg kr. cukru

1 väčší citrón – chemicky neošetrený

Postup:

Kvety umyjeme – ja jednoducho rýchlo vysprchujem tak, aby hlavičky nestratili veľa peľu. Potom vložíme do hrnca, zalejeme vodou a pridáme aj nakrájané plátky citrónu. Keď voda zovrie, necháme variť 15 minút.

Potom zložíme z plameňa a necháme 1 deň odstáť v chladnej miestnosti. Cez gázu tekutinu scedíme a z kvetov vytlačíme čo najviac šťavy. Pridáme cukor, preložíme na plameň a varíme, až kým hmota nezačne hustnúť – platí, že čím dlhšie varíme, tým hustejšia bude zmes. (Ja varím asi 30 minút na silnom plameni a potom 60-70 minút na miernom plameni). Zmes ešte horúcu nalejeme do pohárov na zaváranie a pevne zavrieme – to je všetko.

Lieči a dodáva vitamíny

V nasledujúcich riadkoch uvedieme iba zopár dôvodov, prečo by ste mali púpave dať šancu a vpustiť ju do svojho života.

Púpava dokáže:

  • liečiť kĺby a hojiť rany,
  • pomôcť s trávením – normalizuje chuť do jedla, zlepšuje metabolizmus a spaľovanie,
  • stimulovať nervový systém, riešiť nedostatok energie, odstrániť chronickú únavu a napätie,
  • odstrániť jedy a toxíny z organizmu, odstrániť následky užívania drog,
  • pomôcť pri problémoch so zápchou – obsahuje zložky, ktoré môžu pomôcť ako mierne preháňadlo,
  • dodať telu prírodné vitamíny a minerály – meď, železo, draslík, horčík, sodík, vitamíny A,C,B,
  • vyrovnať pokožku, vyhladiť vrásky, zlepšiť znečistenú pleť a odstrániť pehy.

zdroj: opassoap

Témy:


Pridajte svoj komentár