Jablkový podvodník: Starodávny recept na fantastický domáci koláč podľa prababky – to cesto je malý zázrak!

Možno ste už o tomto koláčiku počuli od vašej starej. Názov je veľmi trefný – podvodník znamená, že cesto na koláč kysne pod vodou. Ide skutočne o veľmi jednoduché kysnuté cesto, ktoré sa vydarí aj tým, ktorým klasické kysnuté cesto nevychádza. Cesto je veľmi vláčne a vynikajúce, určite odporúčam tento starodávny koláčik vyskúšať, nebudete ľutovať.

Potrebujme:

250 g múka hladká

250 g múka hrubá

50 g cukor kryštál

¼ čajovej lyžičky soli

250 tuk (Héra alebo iný na pečenie)

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 vajce, 1 žĺtok

50 g kvasnice

4 lyžice mlieka

Plnka:

1 kg kuchynsky upravených kyslých jabĺk

Cukor podľa chuti

Škorica, klinčeky

Plátok citróna, dve polievkové lyžice rumu

Strúhanka

Postup:

V mlieku rozpustíme kvasnice. Do misy nasypeme sypké prísady, pridáme rozmiešané droždie, vajce a žĺtok.  múku a cukor. Nakoniec pridáme aj maslo a rukami vypracujeme jednotné cesto. Preložíme na pomúčenú dosku, vyformujeme do gule a dáme kysnúť do vody. Postup je jednoduchý – namočíme utierku, vyžmýkame ju a zabalíme do nej cesto – konce utierky zatočíme.

Misku alebo hrniec naplníme studenou vodou a vložíme do nej cesto v utierke. Cesto klesne na dno. Že je vykysnuté spoznáme tam, že vypláva na povrch (trvá to asi 2 hodiny).

Na jablkovú náplň dáme na plameň dusiť nadrobno nakrájané, alebo nastrúhané jablká spolu s korením. Pridáme aj rum a citrón a necháme rozvariť. Varíme do zhustutia – ku koncu môžeme pridať do zmesi strúhanku, ktorá zmes skvele zahustí.

Cesto vyberieme z vody, necháme odkvapkať, rozbalíme a suchou čistou utierkou jemne, ale dôkladne osušíme. Rozdelíme na dve časti.

Vial podsypeme hladkou múkou a polovicu cesta znovu premiesime, až sa prestane lepiť. Potom pomoučeným valčekom vyvaľkáme placku.  Na placku navrstvíme jablkovú náplň, preložíme ďalšiu vyvaľkanú placku. Potrieme bielkom a dáme do rúry predhriatej na 180 stupňov.
Pečieme, kým nie je koláč tmavo zlatý.

Ešte horúci pocukrujeme a dáme vychladnúť.

Prajeme vám dobrú chuť!:-)