Možno ste už o tomto koláčiku počuli od vašej starej. Názov je veľmi trefný – podvodník znamená, že cesto na koláč kysne pod vodou. Ide skutočne o veľmi jednoduché kysnuté cesto, ktoré sa vydarí aj tým, ktorým klasické kysnuté cesto nevychádza. Cesto je veľmi vláčne a vynikajúce, určite odporúčam tento starodávny koláčik vyskúšať, nebudete ľutovať.
Potrebujme:
250 g múka hladká
250 g múka hrubá
50 g cukor kryštál
¼ čajovej lyžičky soli
250 tuk (Héra alebo iný na pečenie)
1 vajce, 1 žĺtok
50 g kvasnice
4 lyžice mlieka
Plnka:
1 kg kuchynsky upravených kyslých jabĺk
Cukor podľa chuti
Škorica, klinčeky
Plátok citróna, dve polievkové lyžice rumu
Strúhanka
Postup:
V mlieku rozpustíme kvasnice. Do misy nasypeme sypké prísady, pridáme rozmiešané droždie, vajce a žĺtok. múku a cukor. Nakoniec pridáme aj maslo a rukami vypracujeme jednotné cesto. Preložíme na pomúčenú dosku, vyformujeme do gule a dáme kysnúť do vody. Postup je jednoduchý – namočíme utierku, vyžmýkame ju a zabalíme do nej cesto – konce utierky zatočíme.
Misku alebo hrniec naplníme studenou vodou a vložíme do nej cesto v utierke. Cesto klesne na dno. Že je vykysnuté spoznáme tam, že vypláva na povrch (trvá to asi 2 hodiny).
Na jablkovú náplň dáme na plameň dusiť nadrobno nakrájané, alebo nastrúhané jablká spolu s korením. Pridáme aj rum a citrón a necháme rozvariť. Varíme do zhustutia – ku koncu môžeme pridať do zmesi strúhanku, ktorá zmes skvele zahustí.
Cesto vyberieme z vody, necháme odkvapkať, rozbalíme a suchou čistou utierkou jemne, ale dôkladne osušíme. Rozdelíme na dve časti.
Vial podsypeme hladkou múkou a polovicu cesta znovu premiesime, až sa prestane lepiť. Potom pomoučeným valčekom vyvaľkáme placku. Na placku navrstvíme jablkovú náplň, preložíme ďalšiu vyvaľkanú placku. Potrieme bielkom a dáme do rúry predhriatej na 180 stupňov.
Pečieme, kým nie je koláč tmavo zlatý.
Ešte horúci pocukrujeme a dáme vychladnúť.
Prajeme vám dobrú chuť!:-)