Tento koláč sa kedysi piekol na každú svadbu a oslavu a to najmä v čase úrody orechov a teda na jeseň. Tiež sa piekol na hodové slávnosti a mestské jarmoky. Môžete ho pripraviť ako klasický koláč, alebo napríklad aj ako mrežovník. Jednoduchý a tak dobrý.
Potrebujeme:
200 g hl.hladká
125 g maslo alebo margarín
1 žĺtok
2 lyžice práškového cukru
1 bal. vanilkový cukor
1/2 lyžice citrónová kôra
štipka soli
na vymastenie tuk na vysypanie plechu múka
Náplň:
150 g práškového cukru
4 žĺtky
1 lyžica vlažnej vody
140 g orechov
Citrónová kôra z 1 citrónu
5 bielkov
Lekvár alebo džem ríbezľový
Postup:
Múku, margarím, žĺtok, práškový cukor, vanilk. cukor, citr. kôru a soľ zamiesime na cesto. Tri štvrtiny cesta oddelíme a vyložíme ním dno menšieho plechu (18X35 cm) ktorý sme predtým vymastili a vysypali múkou.Na cesto rozotrieme lekvár (alebo džem). Plnku pripravíme vymiešaním cukru so žĺtkami,vodou,(ako na piškótu). Pridáme pomleté orechy a citrónovou kôrou.Do plnky vmiešame tuhý sneh z bielkov.Navrstvíme ju na lekvárom potreté cesto. Zo zvyšného cesta urobíme šúľky na mriežku a uložíme na koláč.Koláč pečieme v stredne vyhriatej rúre.Ja pečiem prvých 15 minút na 180 stupňoch a dopekám na 160 stupňoch. Na stredne veľký plech dávam 1 a 1/2 dávky,a na veľký plech robím z 2 dávok.
Prajeme vám dobrú chuť? :-)
foto: reprofoto egyszerugyorsreceptek