Starodávny orechový mrežovník s lekvárom: Tento koláčik nemohol chýbať na žiadnej oslave – originál od prababky!

Tento koláč sa kedysi piekol na každú svadbu a oslavu a to najmä v čase úrody orechov a teda na jeseň. Tiež sa piekol na hodové slávnosti a mestské jarmoky.

Tento koláč sa kedysi piekol na každú svadbu a oslavu a to najmä v čase úrody orechov a teda na jeseň. Tiež sa piekol na hodové slávnosti a mestské jarmoky. Môžete ho pripraviť ako klasický  koláč, alebo napríklad aj ako mrežovník. Jednoduchý a tak dobrý.

Potrebujeme:

200 g hl.hladká

125 g maslo alebo margarín

1 žĺtok

2 lyžice práškového cukru

1 bal. vanilkový cukor

...

1/2 lyžice citrónová kôra

štipka soli

na vymastenie tuk na vysypanie plechu múka

Náplň:

150 g práškového cukru

4 žĺtky

1 lyžica vlažnej vody

140 g orechov

Citrónová kôra z 1 citrónu

5 bielkov

Lekvár alebo džem ríbezľový

Postup:

Múku, margarím, žĺtok, práškový cukor, vanilk. cukor, citr. kôru a soľ zamiesime na cesto. Tri štvrtiny cesta oddelíme a vyložíme ním dno menšieho plechu (18X35 cm) ktorý sme predtým vymastili a vysypali múkou.Na cesto rozotrieme lekvár (alebo džem). Plnku pripravíme vymiešaním cukru so žĺtkami,vodou,(ako na piškótu). Pridáme pomleté orechy a citrónovou kôrou.Do plnky vmiešame tuhý sneh z bielkov.Navrstvíme ju na lekvárom potreté cesto. Zo zvyšného cesta urobíme šúľky na mriežku a uložíme na koláč.Koláč pečieme v stredne vyhriatej rúre.Ja pečiem prvých 15 minút na 180 stupňoch a dopekám na 160 stupňoch. Na stredne veľký plech dávam 1 a 1/2 dávky,a na veľký plech robím z 2 dávok.

Prajeme vám dobrú chuť? :-)

foto: reprofoto egyszerugyorsreceptek