plny-hrniec_transparent_negativ.png

Starodávny orechový mrežovník s lekvárom: Tento koláčik nemohol chýbať na vianočnom stole!

Tento koláč sa kedysi piekol na každú svadbu a oslavu a to najmä v čase úrody orechov a teda na jeseň. Tiež sa piekol na hodové slávnosti a mestské jarmoky.

Tento koláč sa kedysi piekol vždy na vianoce, ale aj na každú svadbu a oslavu a to najmä v čase jesene a zimy. Tiež sa piekol na hodové slávnosti a mestské jarmoky.

Môžete ho pripraviť ako klasický  koláč, alebo napríklad aj ako mrežovník. Jednoduchý a tak dobrý.

 

 

Potrebujeme:

200 g hl.hladká

125 g maslo alebo margarín

1 žĺtok

2 lyžice práškového cukru

1 bal. vanilkový cukor

1/2 lyžice citrónová kôra

štipka soli

na vymastenie tuk na vysypanie plechu múka

Náplň:

 

 

150 g práškového cukru

4 žĺtky

1 lyžica vlažnej vody

140 g orechov

Citrónová kôra z 1 citrónu

5 bielkov

Lekvár alebo džem ríbezľový

Postup:

 

 

Múku, margarím, žĺtok, práškový cukor, vanilk. cukor, citr. kôru a soľ  dáme do misky.

Zamiesime na cesto.

Tri štvrtiny cesta oddelíme.

 

 

Vyložíme ním dno menšieho plechu (18X35 cm) ktorý sme predtým vymastili a vysypali múkou.

Na cesto rozotrieme lekvár (alebo džem).

Plnku pripravíme vymiešaním cukru so žĺtkami,vodou,(ako na piškótu).

 

 

Pridáme pomleté orechy a citrónovou kôrou.

Do plnky vmiešame tuhý sneh z bielkov.

Navrstvíme ju na lekvárom potreté cesto.

 

 

Zo zvyšného cesta urobíme šúľky na mriežku a uložíme na koláč.

Koláč pečieme v stredne vyhriatej rúre.

 

 

Ja pečiem prvých 15 minút na 180 stupňoch a dopekám na 160 stupňoch.

Na stredne veľký plech dávam 1 a 1/2 dávky,a na veľký plech robím z 2 dávok.

Prajeme vám dobrú chuť? :-)

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes