Recept z časopisu „Today’s Kitchen“, jeden z našich najobľúbenejších.
zdroj: kiloretete
Potrebujeme:
Na cesto cesta:
- 1 balenie masla alebo margarínu (hera)
- 1 kocka droždia
- 1 vajce
- 200 ml mlieka
- 4 lyžice cukru
- kôra a šťava z citróna
- Múka hladká 550 g
Prísady na plnenie:
- 300 g kr. cukru
- 150 ml vody
- rom
- 2 vrecká van. cukor
- 300 g mak
- 1 vajce na potretie
Ako sa pripraviť?
1. Zmiešajte všetky zložky na cesto, vymieste mäkké cesto a nechajte ho na teplom mieste 30 minút odpočívať.
2. Mak zomelieme. Voda a cukor sa rozvaria, aby sme mohli pripraviť sirup. Pridajte mletý mak, rum a vanilkový cukor. Varte asi 5 minút, až kým zmes nezhustne, potom nechajte vychladnúť.
3. Cesto je rozdelené na 4 časti, a rovnako aj náplň. Posypte pravcovnú dosku múkou, rozvaľkajte 1 diel cesta na tenko, namažte náplňou po celom povrchu a zrolujte …
4. Vložte na plech vymastený olejom a vysypaný múkou. To isté urobte s ostatnými kusmi cesta. Potrite celý povrch rozšľahaným vajíčkom, nechajte 10 minút odpočinúť a potom opäť potrite. Tento postup celkovo zopakujte 3x.
5. Pečte v rúre 45 minút pri strednej teplote.
PS: Ak náplň po ochladení vyjde príliš hustá, pridajte trochu mlieka …