Starodávny maďarský závin s bohatou makovou plnkou: Jednoduchý a veľmi chutný, cesto kysne len 30 minút!

Recept z časopisu „Today’s Kitchen“, jeden z našich najobľúbenejších.

zdroj: kiloretete

Potrebujeme:

Na cesto cesta:

  • 1 balenie masla alebo margarínu (hera)
  • 1 kocka droždia
  • 1  vajce
  • 200 ml mlieka
  • 4 lyžice cukru
  • kôra a šťava z citróna
  • Múka hladká 550 g

Prísady na plnenie:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

  • 300 g kr. cukru
  • 150 ml vody
  • rom
  • 2 vrecká van. cukor
  • 300 g mak
  • 1 vajce na potretie

Ako sa pripraviť?

1. Zmiešajte všetky zložky na cesto, vymieste mäkké cesto a nechajte ho na teplom mieste 30 minút odpočívať.

2. Mak zomelieme. Voda a cukor sa rozvaria, aby sme mohli pripraviť sirup. Pridajte mletý mak, rum a vanilkový cukor. Varte asi 5 minút, až kým zmes nezhustne, potom nechajte vychladnúť.

3. Cesto je rozdelené na 4 časti, a rovnako aj náplň. Posypte pravcovnú dosku múkou, rozvaľkajte 1 diel cesta na tenko, namažte náplňou po celom povrchu a zrolujte …

4. Vložte na plech vymastený olejom a vysypaný múkou. To isté urobte s ostatnými kusmi cesta. Potrite celý povrch rozšľahaným vajíčkom, nechajte 10 minút odpočinúť a potom opäť potrite. Tento postup celkovo zopakujte 3x.

5. Pečte v rúre 45 minút pri strednej teplote.

PS: Ak náplň po ochladení vyjde príliš hustá, pridajte trochu mlieka …