Vynikajúci koláčik, ktorý tiež volíme závin na plechu. je vynikajúci, šťavnatý a nikdy ho nebudete mať dosť.
Cesto:
600 g hladkej múky
380 g margarínu alebo masla
1 lyžička soli
70 – 80 g cukru
10 g kvasníc
2 dcl mlieka
vajíčko na potretie
Jablková plnka:
1 kg jabĺk
300 g cukru
50 – 60 g strúhanky
1 škoricový cukor
citrónová kôra
Maková plnka:
300 g cukru
2 dcl mlieka
500 g mletého maku
60 – 80 g hrozienok
Múku a 350 g masla, soľ a cukor , spolu s rozdrobeným droždím a vlažným mliekom vymieste do cesta. Cesto bude lepkavé, prikryte ho v miske fóliou a odložte na 1 hodinu do chladničky.
cesto po odpočinutí rozdeľte na 3 časti. Na plech rozotrite maslo ktoré nám zostalo a vyvaľkajte jednu časť cesta..veľkosť plechu cca 25 x 30. Cesto popicháme vidličkou a pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 10 minút.
pripravíme si jablkovú plnku..jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme ostatné ingrediencie a premiešame. Na plech na ktorom sme si predpiekli prvý plát vyvaľkáme a natiahneme druhé cesto, taktiež si plech vymastíme maslom. Cesto posypeme strúhankou a navrstvíme plnku z jabĺk .
Na jablkovú plnku dáme predpečený plát cesta a mierne ho pritlačíme.
pripravíme si makovú plnku. Povaríme si mlieko s cukrom, a potom pridáme mletý mak. Pridáme aj hrozienka. Takto necháme vychladnúť.makovú plnku navrstvíme na prepečený plát a uhladíme, vyvaľkáme si posledný plát cesta a prekryjeme ním makovú plnku. Vrch taktiež popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Plech vložíme nazad do rúry a pečieme 30 minút.
Po upečení necháme koláčik úplne vychladnúť a potom nakrájame na porcie..Pred podávaním posypeme preosiatym práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Mini koláčiky z majonézy bez kysnutia: Fantasticky mäkučké a jemné, vhodné na každú príležitosť!… https://t.co/rPJnVtQnRQ
1 year agoŽeny, toto je niečo prekrásne: Keď si pôjdete dať robiť nechty, pozrite si najskôr túto inšpiráciu – vyberie si kaž… https://t.co/I5ddGGNhb3
1 year agoKaždý rok sa nevieme dočkať úrody ríbezlí, ale džem z nich nerobíme: Babičkin zázračný recept na domáci ríbezľový n… https://t.co/ScfcKqhWyt
1 year agoZabudnite na tuje: Záhradný architekt vybral perfektné nápady, ako využiť priestor pri plote - toto budú obdivovať… https://t.co/Cnw3vTZs31
1 year agoV tomto horku nepečte koláče ani torty, toto sa podáva o 5 minút: Studené dezerty pre návštevy, lepšie ako zmrzlina… https://t.co/HroI36HuXG
1 year ago