Starodávny jablkovo-makový koláčik: Chutí celkom ako závin z kysnutého cesta, na sviatky nesmie chýbať!

1843 0

Vynikajúci koláčik, ktorý tiež volíme závin na plechu. je vynikajúci, šťavnatý a nikdy ho nebudete mať dosť.

Potrebujeme:

Cesto:

600 g hladkej múky

380 g margarínu alebo masla

1 lyžička soli

70 – 80 g cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

10 g kvasníc

2 dcl mlieka

vajíčko na potretie

Jablková plnka:

1 kg jabĺk

300 g cukru

50 – 60 g strúhanky

1 škoricový cukor

citrónová kôra

Maková plnka:

300 g cukru

2 dcl mlieka

500 g mletého maku

60 – 80 g hrozienok

Postup:

Múku a 350 g masla, soľ a cukor , spolu s rozdrobeným droždím a vlažným mliekom vymieste do cesta. Cesto bude lepkavé, prikryte ho v miske fóliou a odložte na 1 hodinu do chladničky.

cesto po odpočinutí rozdeľte na 3 časti. Na plech rozotrite maslo ktoré nám zostalo a vyvaľkajte jednu časť cesta..veľkosť plechu cca 25 x 30. Cesto popicháme vidličkou a pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 10 minút.

pripravíme si jablkovú plnku..jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme ostatné ingrediencie a premiešame. Na plech na ktorom sme si predpiekli prvý plát vyvaľkáme a natiahneme druhé cesto, taktiež si plech vymastíme maslom. Cesto posypeme strúhankou a navrstvíme plnku z jabĺk .

Na jablkovú plnku dáme predpečený plát cesta a mierne ho pritlačíme.

pripravíme si makovú plnku. Povaríme si mlieko s cukrom, a potom pridáme mletý mak. Pridáme aj hrozienka. Takto necháme vychladnúť.makovú plnku navrstvíme na prepečený plát a uhladíme, vyvaľkáme si posledný plát cesta a prekryjeme ním makovú plnku. Vrch taktiež popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Plech vložíme nazad do rúry a pečieme 30 minút.

Po upečení necháme koláčik úplne vychladnúť a potom nakrájame na porcie..Pred podávaním posypeme preosiatym práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Témy:


Pridajte svoj komentár