plny-hrniec_transparent_negativ.png

Starodávne zemiakové placky, ktoré robím aj namiesto chlebíka: Ak máte doma 500 g zemiakov a múku, tento recept určite skúste!

Výborné na večeru, aj ako náhrada pečiva - zo zemiakov, múky a vody. Určite skúste, tieto placky sú naozaj výborné. Suroviny uvádzam v gramoch.

Výborné na večeru, aj ako náhrada pečiva – zo zemiakov, múky a vody. Určite skúste, tieto placky sú naozaj výborné. Suroviny uvádzam v gramoch.

Potrebujeme:

730 g hladkej múky + na posypanie

1 lyžičku sušeného droždia (ak nemáte, použite čerstvé droždie)

500 g zemiakov + 400 g vody

10 g soli

15 g cukru

100 g vody

Postup:

Zemiaky dáme variť s vodou domäkka.

Následne ich ešte horúce aj s vodou rozmixujeme.

Pridáme do sypkých prísad a zmiešame. Najskôr lyžičkou, potom rukou.

Cesto miesime po dobu 15 minút, počas miesenia pridáme zvyšnú vodu a necháme prikryté odpočívať po dobu 45 minút.

Rozdelíme ho na 6 dielov, ktoré vyformujeme na pomúčenej doske do tvaru guľôčky. Opäť zakryjeme a nechámeešte 25 minút odpočinúť.

Vyvaľkáme do tvaru placky. Dáme piecť na suchú panvicu.

Po 10 sekundách otočíme druhúu stranu a počkáme. Placky sa takto krásne nafúknu.

Placky zvnútra.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes